Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Προτεραιότητα η «απάντηση στην παρενόχληση της Κίνας»

«Το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα για τη βιώσιμη αφοσίωση της κυβέρνησης Μπάιντεν - Χάρις στις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού (...) Ως έθνος του Ινδο-Ειρηνικού, τα συμφέροντα της Αμερικής στην οικονομία και την ασφάλεια είναι άρρηκτα δεμένα με τη διατήρηση της έννομης τάξης που μας έχει εξυπηρετήσει τόσο καλά»...

Αυτά σημείωσε ο Ντ. Κρίτενμπρικ, βοηθός Αμερικανός ΥΠΕΞ για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, παρουσιάζοντας τις επιδιώξεις της επικείμενης νέας πολυήμερης περιοδείας στην Ασία από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι πριν φτάσει στην Ασία, ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει σε ειδική σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7 στη Βρετανία (στενός εταίρος των ΗΠΑ με ιδιαίτερο ρόλο στην παρέμβασή τους στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως έδειξε και η συγκρότηση της AUKUS), όπου έχουν επίσης προσκληθεί εκπρόσωποι από Αυστραλία, Ινδία, Νότια Κορέα και τα μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Ο Κρίτενμπιρκ υπογράμμισε ότι το ταξίδι του ΥΠΕΞ θα εστιάσει στη σύσφιξη σχέσεων και την αναβάθμιση συνεργασιών σε Ασφάλεια, Υγεία, οικονομία, αλλά και «δημοκρατία», «ανθρώπινα δικαιώματα» κ.τ.λ., δηλαδή σε τομείς που ξεχωρίζουν στην όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας.

Εστιάζοντας στην Ασφάλεια, ο βοηθός ΥΠΕΞ είπε ότι οι επαφές «θα εστιάσουν στην ενίσχυση των υποδομών για την περιφερειακή ασφάλεια, προς απάντηση της παρενόχλησης της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ο υπουργός θα συζητήσει ακόμα και για τις μονομερείς ενέργειες της Κίνας στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ (σ.σ. βασικός υδάτινος κόμβος στη Νοτιοανατολική Ασία, που είναι επίκεντρο διαφόρων επενδυτικών και γεωπολιτικών συνεργασιών, χωρών της περιοχής και όχι μόνο)».

Οι αναφορές σε «υποδομές για την περιφερειακή ασφάλεια» παραπέμπουν βέβαια σε κινήσεις ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως π.χ. συμβαίνει με τις συμφωνίες τους με τις Φιλιππίνες για τη «διευκόλυνση» της ανάπτυξης και δράσης στρατιωτικών δυνάμεων, ή τα παζάρια γύρω από την εγκατάσταση «αντιπυραυλικών ασπίδων» (βλ. THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο), την ώρα που και η Κίνα εντείνει αντίστοιχα σχέδια.

Καθόλου τυχαία, ο Κρίτενμπρικ ρωτήθηκε ειδικά για το «αν θα τεθούν στις συζητήσεις οι ανησυχίες γύρω από τη βάση Ream» στην Καμπότζη, όπου προχωρούν διαπραγματεύσεις για την «αναβάθμιση» της κινεζικής στρατιωτικής παρουσίας, αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη λειτουργία νέας βάσης.

Τέλος, όσον αφορά την οικονομία, ο Μπλίνκεν θα παζαρέψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη και συμμετοχή του «οικονομικού πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό» που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν, προσπαθώντας να διασφαλίσει κολιγιές ευνοϊκές για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί, την ώρα που η Κίνα «πολιορκεί» ακόμα και στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, με τη συνύπαρξή της σε σχήματα όπως η RCEP (που στήθηκε με πρωτοβουλία Κίνας αλλά συμμετέχουν και Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Κορέα κ.τ.λ.).

Αμερικανικό εμπάργκο όπλων στην Καμπότζη

Σε ένα τέτοιο φόντο, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη επιβολή εμπάργκο όπλων στην Καμπότζη, επικαλούμενα την ανοχή των αρχών σε φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και το ότι η χώρα «συνεχίζει να επιτρέπει στην Κίνα να επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση και να οικοδομεί υποδομές αποκλειστικής χρήσης στον Κόλπο της Ταϊλάνδης».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν (που το επόμενο διάστημα θα αναλάβει την προεδρία της ASEAN) δέχτηκε στην πρωτεύουσα της χώρας, Πνομ Πενχ, τον ΥΠΕΞ της βιρμανικής χούντας Γούνα Μαούνγκ Λβιν. Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ έγινε μια μέρα αφού ανακοινώθηκε η καταδίκη της πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης που ανέτρεψε το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη, Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Στην τελευταία συνάντηση της ASEAN η Μιανμάρ δεν συμμετείχε, μετά από όρους που απέρριψαν οι πραξικοπηματίες, ωστόσο ο Χουν δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Μιανμάρ πρέπει να προσκαλούνται στις συναντήσεις της, ενώ αποδέχτηκε πρόσκληση των πραξικοπηματιών να επισκεφτεί τη Μιανμάρ στις αρχές Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ