Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Αλλεπάλληλες «προειδοποιήσεις» και διεργασίες για την αντιπαράθεση σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Ενώ συνεχίζονται η ένταση και η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από το Ντονμπάς

Αλλα 60 εκατ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία (φωτ. Αμερικανός συνταγματάρχης, ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, σε επίσκεψή του στη «γραμμή επαφής» στο Ντονμπάς στα τέλη Νοέμβρη)
Αλλα 60 εκατ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία (φωτ. Αμερικανός συνταγματάρχης, ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, σε επίσκεψή του στη «γραμμή επαφής» στο Ντονμπάς στα τέλη Νοέμβρη)
Με αλλεπάλληλες επαφές εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ και διεργασίες για νέες συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά και με εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, συνεχίζεται η οξυμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης που είχαν την Τρίτη οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε χτες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της «ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου», που αποτελείται από κράτη της ανατολικής πτέρυγας του NATO (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία), για να τους ενημερώσει για τη συνομιλία με τον Πούτιν, «να ακούσει τις απόψεις τους για τη σημερινή κατάσταση ασφάλειας και να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατλαντική ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκε συνομιλία του Μπάιντεν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ελπίζει» πως μέχρι σήμερα θα ανακοινωθούν «συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο, όχι μόνο με εμάς αλλά με τουλάχιστον τέσσερις από τους μεγάλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, για να συζητηθεί το μέλλον των ρωσικών ανησυχιών σχετικά με το ΝΑΤΟ» και αν μπορούν να βρεθούν κάποιες «ρυθμίσεις» για να «μειωθεί η θερμοκρασία κατά μήκος του ανατολικού μετώπου».

Από την πλευρά της Μόσχας, δεν υπήρχε μέχρι χτες κάποια επιβεβαίωση για την προετοιμασία τέτοιων συναντήσεων.

Ο δε Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κάλεσε το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» με στόχο να δώσει στη Ρωσία «αξιόπιστες και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας», για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα θα επιμείνει στο διάλογο με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της «στη σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών» που θα απέκλειαν την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ή την ανάπτυξη κοντά στο ρωσικό έδαφος οπλικών συστημάτων που απειλούν την ασφάλειά της, είπε ο Πούτιν. Ισχυρίστηκε πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, ωστόσο υπερασπίστηκε το δικαίωμά της «να προστατεύσει την ασφάλειά της», κρίνοντας ότι θα ήταν «εγκληματικό» να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να προσεγγίσει τα σύνορά της χωρίς να αντιδράσει. Οι δυο ηγέτες δεν συμφώνησαν σε ποια μορφή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας και τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας, αλλά θα ορίσουν εκπροσώπους που θα διεξάγουν τις σχετικές συνομιλίες.

Επικίνδυνη η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα νότα διαμαρτυρίας για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, απαριθμώντας παραδείγματα πρόσφατων επικίνδυνων ελιγμών από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας και να συζητήσουν «τρόπους μείωσης των στρατιωτικών και πολιτικών εντάσεων». «Διαφορετικά,όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και την εξάλειψη των αναδυόμενων απειλών», σημειώνεται.

Οπως είχε νωρίτερα επισημάνει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, οι αποφευχθείσες καταστροφές δεν σημαίνουν ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να συνεχίσουν να διακινδυνεύουν ατιμώρητα τις ζωές των ανθρώπων».

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα επικίνδυνο περιστατικό, η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB κατήγγειλε ότι ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο κατευθύνθηκε προς το Στενό του Κερτς (βρίσκεται στα ανοιχτά της Κριμαίας και χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα από την Αζοφική) χωρίς να υποβάλει αίτηση διέλευσης από το κανάλι που ελέγχεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την FSB, το ουκρανικό πλοίο αρχικά δεν ανταποκρίθηκε στη ρωσική απαίτηση να αλλάξει πορεία, ενώ αργότερα γύρισε πίσω.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «νόμιμη παρουσία» του σκάφους, προσθέτοντας ότι ήταν πλοίο έρευνας και διάσωσης, χωρίς όπλα.

Συνεχίζεται η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

«Ημουν πολύ σαφής, αν όντως εισβάλει στην Ουκρανία» η Ρωσία, θα υπάρξουν «οικονομικές συνέπειες όπως δεν έχει ξαναδεί ποτέ» και στήριξη των ΝΑΤΟικών συμμάχων στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και της Ουκρανίας, δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, την επομένη της συνομιλίας με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Αυτήν τη στιγμή, ανέφερε, «δεν βρίσκεται στο τραπέζι» μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Πάντως, πρόσθεσε, η αντίδραση του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί και από τις προθέσεις των υπόλοιπων κρατών - μελών.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ακόμη 60 εκατ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, που θα φτάσει ακόμη και αυτήν τη βδομάδα.

«Η Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ καταγράφει την ανάπτυξη από το Κίεβο βαρέων όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων, στα ανατολικά της χώρας» στη γραμμή επαφής με τους φιλορώσους αυτονομιστές και οι παραβιάσεις της εκεχειρίας προσεγγίζουν τις 90.000, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Το Κίεβο ενισχύει τα στρατεύματά του στο Ντονμπάς με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, το οποίο «απλώς στέλνει όπλα στην Ουκρανία», πρόσθεσε η Μ. Ζαχάροβα.

«Οποιεσδήποτε προκλήσεις από τις ουκρανικές αρχές για στρατιωτική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς θα ματαιωθούν» προειδοποίησε ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Γκερασίμοφ, αναφερόμενος στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας από μέλη του ΝΑΤΟ, όπως ΗΠΑ, Τουρκία, Μ. Βρετανία κ.ά.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Associated Press» ανώτεροι αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ φέρονται να είπαν στην Ουκρανία ότι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ «είναι απίθανο να εγκριθεί την επόμενη δεκαετία».

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε και η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, Ρ. Γουίκερ, ο οποίος πρότεινε στον Τζ. Μπάιντεν να κρατήσει στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής χρήσης πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία.

«Θέλουμε το απαραβίαστο των συνόρων να γίνεται σεβαστό από όλους» και «όλοι καταλαβαίνουν ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν συμβεί αυτό», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, όταν ρωτήθηκε για πιθανές συνέπειες για τον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο δε Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, ζήτησε συνάντηση των ΥΠΕΞ του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) το συντομότερο δυνατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ