Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Πετσοκομμένες δαπάνες για τους αγρότες

Ταξικό, άδικο και απάνθρωπο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό η Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας ότι όπως και να 'χει κοινωνικά δίκαιος προϋπολογισμός στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει. «Το καταμαρτυρούν τα νούμερα, που εξυπηρετούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για να είναι το κεφάλαιο πιο ανταγωνιστικό, τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα εργαζομένων», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αγρότες, που το κόστος παραγωγής τους είναι στα ύψη, οι τιμές παραγωγού στα τάρταρα, δεν υπάρχει καμία αναπλήρωση σε ό,τι τους αρπάξανε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια, πληρώνουν βαριές συνέπειες για την πανδημία κι όμως η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό τούς έδωσε μόλις το 1% περίπου του συνολικού πακέτου του 2021, και προβλέπεται ένα τεράστιο μηδενικό για το 2022.

Ως προς τις εκπτώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου, που διαφημίζει η κυβέρνηση, επεσήμανε ότι προβλέπονται 50 εκατομμύρια μόνο για αγρότες συνεταιρισμένους ή νεοεισερχόμενους, ενώ πριν το 2017 ήταν πάνω από 150 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, βέβαια, εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοκαρχαρίες απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο. Θύμισε ότι «το καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο καταργήθηκε στο τρίτο μνημόνιο» του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια δραματική κατάσταση, τόνισε, βρίσκονται και οι μικροεπαγγελματίες. Κοροϊδία και πρόκληση χαρακτήρισε δε την αύξηση 0,2% στον μέσο μισθό την οποία διατυμπανίζει η κυβέρνηση ενώ το ΑΕΠ θα κινείται με 4,5%, «δηλαδή ληστεία και μερικές πενταροδεκάρες επιδότησης στο πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί τα μεγάλα κομμάτια της "πίτας" είναι για τις εταιρείες που το πουλούν».

Αναφορά έκανε και στα ψίχουλα που προβλέπονται για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κάτω από το 0,1 τοις χιλίοις του ΑΕΠ, δείχνοντας έτσι ποια είναι η «πράσινη ανάπτυξη» και η «περιβαλλοντική ευαισθησία» της κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε δίκαιες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, ωστόσο - πρόσθεσε - η οριστική λύση στα βάσανα και στα προβλήματα του λαού είναι η ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, γιατί αυτή είναι το εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία. «Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε τον λαό να πορευτούμε, γιατί το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ