Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρες και διεργασίες με φόντο το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Το ζήτημα της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη σε περιβάλλον διαφορετικών ρυθμών ανάκαμψης και μεγέθυνσης μεταξύ των οικονομιών αλλά και της συνεχιζόμενης έξαρσης του πληθωρισμού θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι αντιλαϊκές διεργασίες, οι μεταξύ τους κόντρες και οι ανταγωνισμοί αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής θα διαπλέκεται και με τη συζήτηση για το υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του έκανε λόγο για «νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο». Ουσιαστικά, αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολυνθούν επενδύσεις, ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» για τη χρηματοδότησή τους. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε «να διατηρήσουμε την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτείται για να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση» και, ταυτόχρονα, «να αποδεχτούμε ότι εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες και πρέπει σταδιακά να συγκλίνουμε» με «ελιγμούς», «στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών», χωρίς τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ΕΚΤ εξετάζει τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια, όπως η αλλαγή των όρων χρηματοδότησης προς τους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης αλλά και η δυνατότητα μεγαλύτερης «γεωγραφικής ευελιξίας» από την πλευρά της ΕΚΤ. Ουσιαστικά, πρόκειται για προσπάθεια στοχευμένης παρέμβασης με άξονα τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων σε οικονομίες, όπως για παράδειγμα η ιταλική, που φέρεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άντληση φτηνών κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Βέβαια, τα παραπάνω αφορούν τα πάγια προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ενώ η συζήτηση περιστρέφεται και στο έκτακτο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Σε αυτό, καθώς για την ώρα τα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική διαβάθμιση, εντάσσονται «κατ' εξαίρεση» και οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, που με τη σειρά τους διοχετεύουν τα φτηνά κεφάλαια που αντλούν από την ΕΚΤ σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεση προειδοποιούσε ότι «τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν ευάλωτα σε ενδεχόμενες διαταραχές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από μια απότομη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ως αποτέλεσμα της ταχύτερης του αναμενομένου αύξησης του πληθωρισμού».

Ελλείμματα στις πλάτες του λαού

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη διαμορφώθηκε στα 12,26 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δαπάνες εμφανίζονται περίπου στα 60,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 805 εκατ. ευρώ ή 1,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2022.

Τα συνολικά έσοδα καταγράφηκαν στα 48,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 43 δισ. ευρώ, και μάλιστα αυξημένα κατά 855 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2022 - 2025.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για το μοίρασμα της τραπεζικής χρηματοδότησης (2021-06-30 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με επόμενο «κρίκο» τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 (2017-08-18 00:00:00.0)
Προειδοποιητικές βολές για τη ρευστότητα (2015-07-07 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό ορόσημο η χρηματοδότηση κράτους - τραπεζών (2015-05-03 00:00:00.0)
Ποσοτική χαλάρωση και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο (2014-10-04 00:00:00.0)
Νέα μείωση των επιτοκίων σχεδιάζει η ΕΚΤ (2014-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ