Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Παζάρια για το μοίρασμα της τραπεζικής χρηματοδότησης

Η ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις βιώσιμες επιχειρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο χτεσινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ευελπιστεί και παροτρύνει για μεγαλύτερο άνοιγμα της τραπεζικής χρηματοδότησης, που με τη σειρά της αποτελεί βασικό κρίκο τόσο για την υλοποίηση των επενδύσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και γενικότερα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας την επόμενη περίοδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εγχώριες τράπεζες καλούνται να αναλάβουν περισσότερο επενδυτικό ρίσκο και να προχωρήσουν στο δανεισμό περισσότερων επιχειρήσεων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα σημερινά συστήματα αξιολόγησης πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό έχουν μόλις 30.000 επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, και στη διάρκεια του 1ου φετινού 4μήνου, συνεχίζουν να κατευθύνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς αυτές που ταξινομούνται στις μικρομεσαίες, συνδέονται με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική, οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις αφορούσαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τα 2/3 των τραπεζικών δανείων έγιναν στο πλαίσιο των προγραμμάτων εγγυοδοσίας και συγχρηματοδοτούμενων δανείων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπεται η θέσπιση σειράς κινήτρων για να «ενθαρρυνθούν» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεργαστούν, ή να αξιοποιήσουν τα εργαλεία των συγχωνεύσεων ή των εξαγορών με στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικότερων οικονομικών μεγεθών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, μόνο από το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης οι επενδύσεις στην «πράσινη» και «ψηφιακή» οικονομία θα απαιτήσουν δεκάδες δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πογκρόμ» στη λαϊκή κατοικία για την ανάκαμψη των ομίλων(2020-02-04 00:00:00.0)
«Μοχλός» αναδιαρθρώσεων με κατεύθυνση τη συγκέντρωση της πίτας και των κερδών(2017-06-10 00:00:00.0)
«Πίσω από την κουρτίνα» της διαπραγμάτευσης(2017-03-03 00:00:00.0)
Μοχλός αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής(2016-05-22 00:00:00.0)
Αναδιαρθρώσεις με άξονα τα «κόκκινα» δάνεια(2016-04-12 00:00:00.0)
Παραμένει η αβεβαιότητα, μειώνονται τα επιτόκια(2013-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ