Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ
Διαβεβαιώσεις ότι θα πάρει όποιο αντιλαϊκό μέτρο χρειαστεί

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις και προτροπές ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει όσα αντιλαϊκά μέτρα έχουν παρθεί τα προηγούμενα χρόνια και θα λάβει και νέα, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. «Τώρα θα πατήσουμε περισσότερο γκάζι, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν πράξη μια ώρα αρχύτερα. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα, καθώς οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διαγράφονται εξαιρετικά θετικές», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι «χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις», καθώς όπως εκτιμάται από το κεφάλαιο «η ανταγωνιστικότητά μας δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν έχουν δικαιωθεί όσοι ήλπιζαν ότι η κρίση θα αποτελέσει αφορμή για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας». Ανέγνωσε πάντως - αναγνωρίζοντας εμμέσως και τη δουλειά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ - ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια «ευρύτερη συναντίληψη στην κοινωνία», ότι «χρειαζόμαστε στροφή προς επενδύσεις και παραγωγή», ότι «η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτή». Ο ίδιος έβαλε εκ μέρους του ΣΕΒ και την ατζέντα της συζήτησης, βάζοντας ουσιαστικά τον Κυρ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται ανά θεματική.

Συγκεκριμένα, κληθείς να τοποθετηθεί για τη στήριξη της λεγόμενης καινοτομίας ο πρωθυπουργός απάντησε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια στη διάθεση επιχειρήσεων, υπάρχει το πλαίσιο του ελληνικού κράτους που ενισχύει τις επιχειρήσεις, κοινοτικοί πόροι, παράμετροι που καθιστούν «το περιβάλλον επενδυτικής δράσης πολύ πιο ελκυστικό απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Βέβαια, ο Δ. Παπαλεξόπουλος του τόνισε ότι η καινοτομία είναι και θέμα δεξιοτήτων και παιδείας, αλλά και σχέσεων επιστημονικής κοινότητας και επιχειρήσεων. «Δεν εξοπλιζόμαστε επαρκώς με τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων», επέμεινε, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του ο ΣΕΒ φέρνει «την επιχειρηματικότητα πιο κοντά στα σχολεία».

Επόμενη προτεραιότητα που έβαλε ο ΣΕΒ ήταν η «πράσινη μετάβαση», με τον Δ. Παπαλεξόπουλο να βάζει ανοιχτά στόχους το «ανταγωνιστικό κόστος» και την «ενεργειακή επάρκεια». Χαρακτήρισε δε «θαρραλέα» την απόφαση για «ταχεία απολιγνιτοποίηση» στην Ελλάδα, «αλλά η ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι ανέξοδη, το κόστος Ενέργειας να φροντίσουμε να μην ξεφύγει», επεσήμανε, δείχνοντας βασικά τι θα γίνει και πώς θα το φορτώσουν στα λαϊκά νοικοκυριά. Κάτι που επιβεβαίωσε ως βασικό σενάριο και ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ανέβει το κόστος Ενέργειας, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά. Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κινδυνέψουν με ενεργειακή φτώχεια», μην αφήνοντας έτσι περιθώρια παρερμηνειών.

Επιασαν και τη λεγόμενη ψηφιακή επανάσταση, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ να ζητά ανοιχτά τα σχετικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ «να πιάσουν τόπο». Ο δε πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει «μεγάλη πρόκληση» την ψηφιοποίηση του κράτους και των υποδομών, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειωτέον, ο μετέχων στη συζήτηση CEO της «Pfizer», Αλ. Μπουρλά, εστίασε στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα τονίζοντας ότι τη χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές, ώστε να είναι «λειτουργικός».

Τα «θέλω» του κεφαλαίου εκφράστηκαν ανοιχτά και στη θεματική για την Βιομηχανία, με τον Δ. Παπαλεξόπουλο να ζητάει «μια ολοκληρωμένη στρατηγική με οριζόντιες παρεμβάσεις (αδειοδότηση, φορολογία) αλλά και στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης σε κλάδους όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα». Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε τις μειώσεις στη φορολογία όπου έχει ήδη προχωρήσει για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών «θα κάνουν τη Βιομηχανία πιο ανταγωνιστική, σε συνεργασία και με φορολογικά κίνητρα».

Συμπλήρωσε ότι γίνονται «σημαντικά βήματα στις αδειοδοτήσεις», με το κράτος παράλληλα να δίνει «σημασία στις υποδομές, στις συνδυασμένες μεταφορές για να αξιοποιήσουμε τη θέση της χώρας», εξ ου και διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης «το κράτος να έρθει και να χτίσει το δίκτυο υποδομών που η Βιομηχανία χρειάζεται». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόσφατα ψηφισμένο αντεργατικό έκτρωμα, λέγοντας ότι «η εργατική νομοθεσία έχει τη σημασία της - δημιουργούμε ένα πλαίσιο για μια εργασία που προσαρμόζεται στις επιταγές της εποχής, με συνεννόηση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ