Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σήματα» στην Τουρκία, με φόντο τους ευρωατλαντικούς «διακανονισμούς»

Copyright 2021 The Associated

«Σήμα» στην Αγκυρα μέσω Τιράνων έστειλε ξανά χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και τις διευθετήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, που δρομολογούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Χαιρετίζοντας διαδικτυακή εκδήλωση με αντικείμενο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, θύμισε ότι στις πιο πρόσφατες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εκφράστηκε «ισχυρή βούληση» και από τις δύο πλευρές να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις και έγινε ένα «πραγματικά μεγάλο βήμα» σε αυτήν την κατεύθυνση με την κοινή απόφαση, όπως είπε, να παραπέμψουν τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στη Χάγη. «Η απόφαση είναι παράδειγμα του πώς σημαντικά ζητήματα μπορεί να επιλυθούν όταν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη είναι εστιασμένα στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και στις καλές σχέσεις γειτονιάς», σημείωσε.

Αυτά ενώ η κυβέρνηση, μια μέρα πριν, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου προσπαθούσε να υποβαθμίσει την επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Εθνη, Φ. Σινιρλίογλου, στην οποία η Τουρκία θέτει θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών και αμφισβητεί τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου και την ελληνική ΑΟΖ. Εκανε λόγο ούτε λίγο ούτε πολύ για ...διπλωματική γραφειοκρατία και σημείωσε ότι «τέτοιες επιστολές στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, με τις πάγιες θέσεις κάθε πλευράς, αποστέλλονται. Η ελληνική πλευρά επίσης εκφράζει τις πάγιες θέσεις της και ενημερώνει τακτικά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο αυτό έχει απορρίψει και θα συνεχίσει να απορρίπτει - όπου κρίνεται σκόπιμο - αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Προηγουμένως ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός ακόμα ΝΑΤΟικής κοπής άξονας που ενισχύει η κυβέρνηση. Συζήτησαν «τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, καθώς και για τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα», γνωστοποίησε ο Ν. Δένδιας.

Φουντώνουν οι διεργασίες για Ανατ. Μεσόγειο - Κυπριακό

Στο μεταξύ, χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα (και προσπερνώντας σενάρια για εγκαίνια στρατιωτικής βάσης στα οποία θα παραστεί), τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να κάνουν έκκληση για διάλογο» και επανέλαβε πως «συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό» που θα ωφελήσει «και την ευρύτερη περιοχή», για να διασφαλιστούν η ΝΑΤΟική συνοχή και τα σχέδια εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Αυτό ενώ χτες η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου προανήγγειλε την έναρξη γεωτρήσεων από την «ExxonMobil» στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπογραφεί το συμβόλαιο με το γεωτρύπανο και ότι αναμένεται «Νοέμβριο με Δεκέμβριο το πολύ να ξεκινήσει ξανά το γεωτρητικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η "Εni" - "Τotal", με την οποία επίσης γίνονται διαβουλεύσεις και προχωρούμε με τον σχεδιασμό».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα φτάνει στην Αττάλεια της Τουρκίας ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, για να συζητήσει με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διάφορα «περιφερειακά θέματα» αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Σημειωτέον, χτες ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, «συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα, με ειδικότερη έμφαση στην Αμμόχωστο και την ειρηνευτική δύναμη Κύπρου, ανταλλάσσοντας ακόμη απόψεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας». Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η νέα έκθεση του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όπου δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πιθανώς θα χρησιμοποιηθεί νέα φρασεολογία - σε μια απόπειρα αναζήτησης κοινού εδάφους για νέο γύρο συνομιλιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας για τη συνομιλία, «εκφράστηκε ετοιμότητα για περαιτέρω εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου» και «διαπιστώθηκε ότι η μακρόχρονη σταθερότητα και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» μπορεί να διασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο μέσω «της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

Ενδιαφέρον για το Κυπριακό συνεχίζει να εκφράζει και η Γαλλία, της οποίας η πρέσβειρα στη Λευκωσία Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο συνάντησε τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, για να ακούσει «τις απόψεις του». Οπως εξήγησε μάλιστα η ίδια σε ανάρτησή της, «οι τουρκοκυπριακές προσδοκίες είναι σημαντικές για εμάς», συνιστώντας μεταξύ άλλων «αποφυγή μονομερών πράξεων», «ιδιαίτερα στα Βαρώσια», την περιοχή - φιλέτο της Κύπρου που τους τελευταίους μήνες αποτελεί εστία πυκνών επιχειρηματικών και ευρύτερων σχεδιασμών.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκά ΜΜΕ εντοπίζουν κλιμάκωση του παζαριού Τουρκίας - ΕΕ την επομένη της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας, όπου δόθηκε νέο σύνθημα για αξιοποίηση τόσο του πεδίου του Μεταναστευτικού όσο και της Τελωνειακής Ενωσης για τη συνεργασία με την Αγκυρα. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» που αναφέρει ως παράδειγμα τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας (που διατηρεί σοβαρές αντιθέσεις με την Τουρκία) Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «όλοι να ξεκινήσουμε πάλι να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία». Η εφημερίδα εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Μακρόν «αποδεικνύουν πως άλλαξε η ατμόσφαιρα», σχολιάζοντας ότι «μια τέτοια φράση του Μακρόν, ο οποίος είχε μια βαθιά εχθρότητα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί στις Βρυξέλλες πριν από μήνες».

Στο μεταξύ η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Κατάρ, η οποία περιλαμβάνει και ανάπτυξη καταριανών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη της για πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τεχνικού προσωπικού αλλά και πολεμικών αεροσκαφών, όπως γαλλικά «Rafale» που η Ντόχα έχει ήδη αποκτήσει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συμφωνία προβλέπει ότι μετά από τουρκικό αίτημα καταριανά αεροσκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν πυρομαχικά, προσωπικό αλλά και «ανθρωπιστική βοήθεια» εντός και εκτός Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ