Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στοιχισμένες στον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και παραπέρα

Επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της νεότευκτης, ΝΑΤΟικής κοπής, Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) έγινε χτες στην Πάχη Μεγάρων, υπό το βλέμμα του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, σε μια αποτύπωση της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και της πολεμικής προπαρασκευής.

Για τον προσανατολισμό της Διοίκησης είναι χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Μιλτ. Στεφανής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Θύμισε ότι η συγκρότηση της ΔΕΠ και η ενεργοποίησή της αποφασίστηκαν υπό το πρίσμα της νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτή εγκρίθηκε από το πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, και «δηλώνει μια καινούργια εποχή για το πώς οι Ενοπλες Δυνάμεις διεξάγουμε τις επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτητικό διττό ρόλο. Αφενός να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ενώ παράλληλα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας το έντονο αποτύπωμα της αδιαμφισβήτητης αποτρεπτικής ισχύος τους».

«Για να το επιτύχει συνεχώς εκσυγχρονίζεται και ισχυροποιείται, με την αναβάθμιση ή την πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων και όλα αυτά με σημαντική προστιθέμενη αξία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», συνέχισε, δείχνοντας και τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των εξοπλισμών που πληρώνει με αίμα ο λαός και που μπαίνουν στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεσή του με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι «η συνεισφορά της υψηλής μαχητικής ισχύος και της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εργαλείο άσκησης ενεργού και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, κρίνεται καταλυτική, καθόσον προάγει περαιτέρω τον σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της χώρας, εδραιώνοντάς τη ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας του γεωγραφικού της περιγύρου. Η άμυνα άλλωστε είναι αυτή που συνιστά διαχρονικά τη βάση και το ορθολογικό εργαλείο εκπλήρωσης των στόχων της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, στοχεύοντας στην εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία συνθηκών προόδου, ευημερίας, βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε, συνδέοντας πολεμική προπαρασκευή, ιμπεριαλιστικά παζάρια, διευθετήσεις, προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και μπίζνες σε ένα εκρηκτικό για τους λαούς μείγμα.

Σπουδαία για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ. «Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει χώρες με κοινές αξίες όπως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να συνεργάζονται, να εκπαιδεύονται και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά είναι και όσα είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, ο οποίος τόνισε ότι «οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συγχρονίζονται υιοθετώντας και εγκολπώνοντας πολλές εμπειρίες και lessons learned από φίλους και συμμάχους» και χαρακτηρίζοντας «στρατηγικό» στόχο την «επαύξηση του ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντος σταθερότητος, ασφαλείας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό το επιτυγχάνουμε με δράσεις και συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή επίπεδα, αλλά φυσικά και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», είπε.

Διαβεβαίωσε άλλωστε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας, υποστηρίζοντας την ειρήνη στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και παραπέρα, υποστηρίζοντας πλήρως τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και φίλου σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες μαζί μας. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη διμερή και πολυμερή συνεργασία και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ασταθή ευρύτερη γειτονιά μας», τόνισε.

Ο ίδιος, άλλωστε, τη Δευτέρα, στην απονομή των πολεμικών σημαιών στους διοικητές της ΔΕΠ και της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), υπό τα όμματα εκπροσώπων των διοικητών Διοικήσεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) καθώς και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν στην Ευρώπη (SOCEUR), διαβεβαίωνε ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρούς δεσμούς και εξαιρετικές σχέσεις με σχεδόν όλες τις χώρες στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής. Το αποδεικνύουμε με την πάροδο του χρόνου καθώς εκπαιδευόμαστε και ασκούμαστε μαζί με τους φίλους, τους συμμάχους και τους συνεργάτες μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας αυτήν την χρησιμότητα της χώρας στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ