Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Τάζει χρήμα και χειραγώγηση του λαού στο κεφάλαιο

Μια μέρα μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία, όταν και έδειξε για άλλη μια φορά το βαθιά αντεργατικό πρόσημο της πολιτικής του πρότασης, ο Αλ. Τσίπρας, με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ως φυσική συνέχεια, παρείχε στο εγχώριο κεφάλαιο εξηγήσεις ότι οι προτάσεις του δεν στοχεύουν παρά στην εξασφάλιση «ισχυρής κοινωνικής συνοχής», για την αποφυγή της πόλωσης ως αναγκαία προϋπόθεση ανάκαμψης της κερδοφορίας του.

Εκτιμώντας ότι «η ελληνική κοινή γνώμη δεν αισθάνεται ταύτιση με τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις», ότι «δεν είναι ευδιάκριτο το κοινωνικό αποτύπωμα της μεγάλης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα» και ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει αποτελεσματικό ρόλο στην άμβλυνση αυτής της πραγματικότητας, ο Αλ. Τσίπρας φιλοτέχνησε για το κεφάλαιο την εικόνα του ...εθνικού ευεργέτη και δεσμεύτηκε για στήριξή του ποικιλοτρόπως.

Σκιαγραφώντας το ...βάθος της αλλαγής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέδειξε στους βιομηχάνους «αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας» ως όρο για την αύξηση της παραγωγικότητας, για την εξαγορά επί της ουσίας της στήριξης των εργαζομένων στην ένταση της εκμετάλλευσής τους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άκαιρη, άτοπη και βαθιά υπονομευτική της αναπτυξιακής προσπάθειας. Είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε σοβαρές προτάσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Ουσιαστικά δεσμεύτηκε για νέες φοροαπαλλαγές και για μια σειρά από μέτρα που ενισχύουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλά και η πρόταση για προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης», όπως παραδέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας, έχει τα ίδια «ελατήρια»: «Η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος της Πράσινης Επανάστασης, και ο λόγος που αυτό πρέπει να συμβεί είναι εξαιρετικά απλός. Γιατί εκτός από ηθικά αναγκαίο είναι και οικονομικά επωφελέστερο». Εκτός των άλλων, εξήγησε, «κομβικοί κλάδοι της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα έχει δεδομένο συγκριτικό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό, όπως ο Τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, έχουν βασική προϋπόθεση την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Η στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου απαιτεί και χρήμα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εγκωμιάζει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με τα σκληρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ