Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Προσδοκίες για επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Ταϊβάν

Νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας Γάλλων ευρωβουλευτών

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γαλλίας, θα μπορέσει να συνεχίσει να προωθεί τη διαπραγμάτευση Ταϊβάν και ΕΕ για μια διμερή επενδυτική συμφωνία (BIA), για να ανοίξει ένα νέο συνεργατικό κεφάλαιο», δήλωσε η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-βεν, που χτες συναντήθηκε με νέα αντιπροσωπεία Γάλλων βουλευτών που επισκέπτεται το νησί, ενόψει και της έναρξης της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

«Στην αυγή μιας γοργά μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του αυταρχισμού, οι δημοκράτες εταίροι θα έπρεπε να δώσουν τα χέρια περισσότερο για να συνεργαστούν», ανέφερε η ίδια, με τα περί «δημοκρατών εταίρων» και «αυταρχισμού» να αντανακλούν την εντεινόμενη αντιπαράθεση Δύσης - Κίνας, «μοχλός» στην οποία είναι και η κόντρα του για την Ταϊβάν.

Και κατέληξε: «Η Ταϊβάν θα εκπληρώσει τις διεθνείς της ευθύνες και ανυπομονεί να εργαστεί με τους Γάλλους και Ευρωπαίους εταίρους που μοιράζονται κοινές ιδέες ώστε να συμβάλουν περισσότερο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό».

Επιπλέον κινεζικές εταιρείες και ινστιτούτα στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε χτες νέους περιορισμούς για εξαγωγές στην αμερικανική επικράτεια σε βάρος κινεζικών εταιρειών αλλά και της Κινεζικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, όπως και 11 ερευνητικών της ινστιτούτων.

Για την επιβολή των νέων κυρώσεων κατά της Κίνας η Ουάσιγκτον επικαλείται καταπίεση σε βάρος των Ουιγούρων από το Πεκίνο στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», οι κυρώσεις αφορούν μεταξύ άλλων τις εταιρείες HMN International (πρώην Huawei Marine), Jiangsu Hengtong Marine Cable Systems, Jiangsu Hengtong OpticElectric, Shanghai Aoshi Control Technology Co. και Zhongtian Technology Submarine Cable. Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι οι εταιρείες αυτές κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να υποκλέψουν αμερικανική τεχνογνωσία για να τη διοχετεύσουν στις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ