Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Ορίζουν απεσταλμένους για «εξομάλυνση» σχέσεων

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε και επίσημα τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, λίγο πάνω από έναν χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, όπου η Αγκυρα στήριξε ενεργά το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο ενάντια στην Αρμενία.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών θα αξιολογήσει προτάσεις τουρκικών και αρμενικών αεροπορικών εταιρειών για την έναρξη πτήσεων τσάρτερ που θα συνδέουν την Αρμενία με Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.

Στις αρχές της βδομάδας και ο εκπρόσωπος του αρμενικού ΥΠΕΞ, Β. Χουνανιάν, είχε επίσης ανακοινώσει ότι η Αρμενία θα διορίσει «έναν ειδικό αντιπρόσωπο για το διάλογο» με την Αγκυρα, λέγοντας μάλιστα ότι το Ερεβάν είναι «έτοιμο για μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, χωρίς εκ των προτέρων όρους».

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την περαιτέρω όξυνση, με την περσινή πολεμική σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, τα σύνορα Αρμενίας και Τουρκίας δεν είναι ανοιχτά, ενώ οι δύο χώρες δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, υπό το βάρος σοβαρών διαφορών που χρονολογούνται από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Αγκυρα να αρνείται μεταξύ άλλων να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τα γεγονότα του 1915 σε βάρος των Αρμενίων.

Την εξέλιξη έσπευσε να καλωσορίσει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν, χαιρετίζοντας τον διορισμό αμοιβαίων αντιπροσώπων.

Η κινητικότητα βέβαια και στις τουρκο-αρμενικές σχέσεις δεν είναι άσχετη με τις ευρύτερες διεργασίες στον Νότιο Καύκασο, όπου τροφοδοτούνται νέες προσπάθειες αναμόρφωσης ισορροπιών και προωθούνται διάφορα διακρατικά σχήματα, με ενεργό παρέμβαση της Ρωσίας, της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ