Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ
Πλήρης απουσία μέτρων προστασίας του λαού και «σφραγίδα» εργοδοτικής ασυδοσίας

Σε σωρούς ερειπίων μετατράπηκε το εργοστάσιο κεριών στο Μέιφλιντ
Σε σωρούς ερειπίων μετατράπηκε το εργοστάσιο κεριών στο Μέιφλιντ
Ο τραγικός απολογισμός που άφησε πίσω του το πέρασμα ισχυρών ανεμοστρόβιλων το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Κεντάκι και άλλες τέσσερις νότιες και κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι στο ισχυρότερο καπιταλιστικό κράτος του κόσμου οι εργαζόμενοι και ο λαός παραμένουν αθωράκιστοι απέναντι σε καιρικά φαινόμενα, ακριβώς γιατί τα μέτρα για την προστασία τους είναι ασυμβίβαστα με τα κέρδη και τις προτεραιότητες των μονοπωλίων και του κράτους που τα υπηρετεί.

Τουλάχιστον 88 νεκροί - οι 74 στο Κεντάκι - πολλοί εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους δουλεύοντας σε μεγάλους χώρους δουλειάς από τους οποίους εμποδίστηκαν να φύγουν. Πάνω από 100 αγνοούμενοι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση. Ανυπολόγιστες ζημιές, ισοπεδωμένες κωμοπόλεις, χιλιάδες άστεγοι σε λαϊκές περιοχές και συνοικίες, δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

Η έλευση των ισχυρών ανεμοστρόβιλων ήταν γνωστή από μέρες

Οι εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας αναδεικνύονται ακόμα πιο έντονα από το γεγονός ότι το καιρικό φαινόμενο των ισχυρών ανεμοστρόβιλων ήταν γνωστό μέρες πριν την εκδήλωσή τους.

Σύμφωνα με τους «New York Times», οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για την επέλασή τους ήδη από την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη. Δύο μέρες μετά, στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής 10/12 το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο Μελέτης της Ατμόσφαιρας (NOAA) είχε προβλέψει με ακρίβεια λεπτού την ώρα που ο πιο ισχυρός ανεμοστρόβιλος θα ξεκινούσε την επέλαση σε μία περιοχή έκτασης άνω των 350 χλμ. του Κεντάκι, πνέοντας με ταχύτητα με 260 χλμ. την ώρα.

Τα απομεινάρια της τεράστιας αποθήκης της «Amazon» στο Ιλινόι
Τα απομεινάρια της τεράστιας αποθήκης της «Amazon» στο Ιλινόι
Αποτυπώνοντας, για μια ακόμα φορά, τις τεράστιες ταξικές ανισότητες στη μητρόπολη του καπιταλισμού και την «επιλεκτική ανικανότητα» του κράτους να διασφαλίσει την προστασία του λαού, πολλές δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των πληγεισών περιοχών μολονότι είχαν ενημερωθεί για τους επερχόμενους ανεμοστρόβιλους, αφημένοι στην... «ατομική ευθύνη», είτε δεν ήξεραν πού να πάνε, είτε δεν είχαν κοντινό, προσιτό καταφύγιο. Πάρα πολλοί ζούσαν και είχαν όλο το βιος τους σε φθηνές ξύλινες κατοικίες και τροχόσπιτα, που δεν εφάρμοζαν ούτε στο ελάχιστο τους κανονισμούς ασφαλείας απέναντι σε κυκλώνες και ανεμοστρόβιλους που χτυπούν κατά περιόδους μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να δουν τις κατοικίες τους να ισοπεδώνονται. Χαρακτηριστικά, όταν πέρασε ο τυφώνας είχαν καταστραφεί ολοσχερώς κωμοπόλεις, όπως το Μέιφιλντ και το Ντόνσον Σπρινγκς.

Εργάτες θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια για να μη θιγούν τα κέρδη

Παράλληλα, πολλοί εργάτες σκοτώθηκαν ή γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια εγκλωβισμένοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς, αφού η εργοδοσία αποφάσισε να παίξει κορόνα - γράμματα τις ζωές τους για να διαφυλάξει τα κέρδη της...

Ετσι, όπως καταγγέλλουν με ομαδική αγωγή που υπέβαλαν οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο κηροποιείας στο Μέιφιλντ του Κεντάκι, παρότι υπήρχε ειδοποίηση τρεις ολόκληρες ώρες πριν χτυπήσει την περιοχή ο ανεμοστρόβιλος και παρότι οι εργάτες εξέφρασαν την ανησυχία τους, η εργοδοσία ανάγκασε τους εργαζόμενους να μείνουν στη δουλειά, απειλώντας με απόλυση όποιον φύγει. Οχτώ εργάτες έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια του εργοστασίου που ισοπεδώθηκε ολοσχερώς, αφού η εργοδοσία επιδίωξε να μη χαθεί ούτε λεπτό από την παραγωγή και από τα κέρδη της ενόψει των πωλήσεων λόγω Χριστουγέννων.

Αντίστοιχα εγκληματική ήταν η στάση της εργοδοσίας και στην τεράστια αποθήκη της «Amazon» στο Εντουαρσβίλ του Ιλινόις, προτού καταρρεύσει το μεγαλύτερο τμήμα της κολοσσιαίας εγκατάστασης, σκοτώνοντας 6 εργαζόμενους. Η εργοδοσία απείλησε με απόλυση τους υπαλλήλους που ζήτησαν να πάνε στα σπίτια τους, προκειμένου να μην βγει η παραγωγή εκτός προγράμματος, ενώ απείλησε με «μείωση απόδοσης» τους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι εμφανίζονται ως «συνεργάτες» ή δουλεύουν στην «Amazon» μέσω εργολάβων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι του μονοπωλιακού ομίλου δεν ήταν σε θέση να αναφέρουν ούτε τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που δούλευαν στην εγκατάσταση την ώρα της καταστροφής, αφού στις επίσημες καταστάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με καθεστώς «ευελιξίας».

Το θράσος της εργοδοσίας κορυφώθηκε όταν οι εργάτες της «Amazon» που έχασαν συναδέλφους τους κλήθηκαν να ξαναπάνε «κανονικά για δουλειά» στην επόμενη βάρδια, στα τμήματα της αποθήκης που είχαν υποστεί μικρότερες ζημιές από το χτύπημα του ανεμοστρόβιλου.

Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι η εργοδοσία επιχείρησε κρυπτογραφώντας τα σχετικά μηνύματα να κουκουλώσει το γεγονός ότι άργησε να ενημερώσει τους υπαλλήλους για την έλευση του ανεμοστρόβιλου μέσω του εταιρικού συστήματος ειδοποίησης «Voice of Associates».

Εργαζόμενοι της «Amazon» και από άλλες εγκαταστάσεις καταγγέλλουν επίσης ότι δεν πραγματοποιούνται ασκήσεις αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την ίδια ώρα που ο μονοπωλιακός όμιλος οργανώνει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια την προκλητική καμπάνια του ενάντια στη συνδικαλιστική δράση στην επιχείρηση.

Ο δε ιδρυτής του μονοπωλιακού κολοσσού και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, έδινε τις ώρες της καταστροφής χλιδάτο πάρτι στο Τέξας για την εταιρεία διαστημικού τουρισμού «Blue Origin» που έχει φτιάξει, ενώ στη συνέχεια, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς εργάτες στην αποθήκη του στο Ιλινόις, ανακοίνωσε την χορήγηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την αποκατάσταση του Εντουαρσβιλ. Οσα δηλαδή κερδίσει ο ίδιος σε μόλις 7 λεπτά της ώρας, από τον ιδρώτα των εργαζομένων του ομίλου.

Στο ίδιο έργο θεατές... και ο πραγματικός ένοχος

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά νοικοκυριά βρέθηκαν ξανά στο ίδιο έργο θεατές, να θρηνούν δεκάδες νεκρούς και να παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε συντρίμμια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έσπευσε και πάλι να τα «φορτώσει» όλα στην κλιματική αλλαγή, επιχειρώντας να συσκοτίσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του και όλων των προκατόχων του για το γεγονός ότι ο λαός παραμένει εκτεθειμένος, αλλά και να «σπρώξει» ακόμα πιο αποφασιστικά τις «πράσινες» μπίζνες για τα μονοπώλια.

Στην πραγματικότητα όμως, στην μητρόπολη του καπιταλισμού με τα τεράστια επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα και τις ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας του λαού, αντίστοιχων υποδομών, κατοικιών κ.ο.κ., επιβεβαιώνεται ότι η «αξία» της ανθρώπινης ζωής σταθμίζεται στη ζυγαριά του καπιταλιστικού κέρδους.

Πριν από λίγες μέρες ήταν οι ανεμοστρόβιλοι στο Κεντάκι, στο Ιλινόις, το Αρκανσο, το Μισούρι και το Τενεσί.

Τον περασμένο Φλεβάρη ήταν οι χιονοθύελλες στο Τέξας, με τους δεκάδες νεκρούς από το κρύο και το «ηλεκτροσόκ» που προκάλεσαν στη συνέχεια οι τεράστιοι λογαριασμοί ρεύματος της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το καλοκαίρι ήταν οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που αποτέφρωναν για μήνες εθνικούς δρυμούς και μεγάλα δάση, όπως έγινε ξανά στην Καλιφόρνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν οι πλημμύρες σε νότιες στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα και πάλι δεκάδες νεκρούς, είτε μέσα σε ακατάλληλα υπόγεια - παγίδες θανάτου, ήταν στην πλημμυρισμένη Λουιζιάνα που παρέμεινε αθωράκιστη τόσα χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα».

Οσο η ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίζεται σαν «αναλώσιμο» στη ζυγαριά του κέρδους των καπιταλιστών, όσο οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας υποτάσσονται στις ανάγκες των μονοπωλίων, όσο η ολόπλευρη θωράκιση των υποδομών, των κατοικιών, των μεγάλων χώρων δουλειάς, απορρίπτεται ως «ασύμφορη» για το κεφάλαιο, τόσο οι λαοί θα παραμένουν έρμαια των καιρικών φαινομένων, των σεισμών, των πυρκαγιών κ.ο.κ.

Οι ένοχοι, τα μονοπώλια και το κράτος τους, δεν μπορούν να φέρουν καμία προστασία των λαών όσους «πράσινους» μανδύες και να ντυθούν, αυτούς τους ενόχους πρέπει να βάλει στο στόχαστρό της η εργατική - λαϊκή πάλη.


Δ.Ορφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ