Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενα ακόμα βήμα σύνδεσης έρευνας και αγοράς

Από την εκδήλωση παρουσίασης της ερευνητικής μονάδας

INTIME NEWS

Από την εκδήλωση παρουσίασης της ερευνητικής μονάδας
Οι κεντρικές στρατηγικές επιλογές για την έρευνα αναδείχτηκαν για μία ακόμα φορά κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης», με αντικείμενα την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγορίθμους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την «Ελλάδα 2021», με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο «Αρχιμήδης» θα αφορά τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, θα αποτελεί μέρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2025 με 21,4 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις επιδιώξεις περιγράφονται «εφαρμοσμένες λύσεις σε σειρά τομέων, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα». Στην εκδήλωση τονίστηκε η πλευρά της προσέλκυσης επιστημόνων από το εξωτερικό, ωστόσο ο πυρήνας της πρωτοβουλίας φάνηκε πως βρίσκεται στο πεδίο της αγοράς, στο οποίο «η μονάδα θα καλλιεργήσει συνέργειες με το ταχύτατα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά και προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομίας σε έναν φύσει εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας», όπως αναφέρεται σχετικά.

Οπως φαίνεται και από τα παραπάνω, αλλά και από τοποθετήσεις στη συζήτηση που έγινε χτες με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για την ίδρυση της δομής, απαντά στο κεντρικό ζητούμενο της διασύνδεσης της έρευνας με τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που δεσμεύει τη νέα γνώση σε εμπορεύσιμο προϊόν και υπηρεσία αντί για διάχυσή της στην κοινωνία, ώστε να καλύψει σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

«Με την πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε στην Ελλάδα λαμπρά μυαλά, Ελληνες - αλλά όχι μόνο - που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο το οποίο τόσο καθορίζει ήδη τη ζωή, την οικονομική αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα όλων μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως βλέπει «προφανείς συνέργειες μεταξύ του "Αρχιμήδη" και της ιδιωτικής αγοράς. Οπως υπάρχουν και προφανείς συνέργειες μεταξύ του "Αρχιμήδη" και των δημόσιων πολιτικών».

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθηγητές και ερευνητές, αλλά και ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, ο οποίος συμπύκνωσε την αντίληψη της αγοράς για την επιστημονική γνώση, δηλώνοντας πως «η διάκριση πια μεταξύ επιστήμονα και επιχειρηματία δεν είναι τόσο στεγανή όσο είναι στο μυαλό πολλών ανθρώπων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (2022-07-01 00:00:00.0)
Βήμα αναβάθμισης της εμπορευματικής αξιοποίησης της Ερευνας (2021-12-08 00:00:00.0)
Υλοποιείται η στρατηγική για Ερευνα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων (2017-04-21 00:00:00.0)
Εργαλείο της αστικής στρατηγικής για την Ερευνα (2016-07-05 00:00:00.0)
Χειροκροτεί την πολιτική της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή έρευνα (2011-02-03 00:00:00.0)
Υλοποιείται η παράδοση της έρευνας στις επιχειρήσεις (2010-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ