Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ «ΜΗΤΕΡΑ» ΚΑΙ «ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΗ»
Προκλητική η κυβέρνηση, που έχει ακέραιη την ευθύνη για τις δομές

Παρέμβαση με αφορμή την κακοποίηση παιδιών σε ορφανοτροφείο

Με αφορμή τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών «σε ιδιωτική δομή για εγκαταλελειμμένα - κακοποιημένα παιδιά», η «Αγωνιστική Ενότητα» Εργαζομένων Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού «Μητέρα» και «Παιδούπολη» χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση της κυβέρνησης, «η οποία φαίνεται να σηκώνει τη ρομφαία της κάθαρσης σε μια κατάσταση για την οποία έχει ακέραιη την ευθύνη (...) Χρηματοδοτούσε τόσα χρόνια μία ιδιωτική δομή που το κράτος τη χρησιμοποιούσε ως κέντρο υποδοχής κακοποιημένων παιδιών, παιδιών που με εισαγγελική εντολή είχαν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον ακριβώς επειδή ήταν επικίνδυνο, για να εγγυηθεί υποτίθεται το κράτος την προστασία τους, την ασφαλή και υγιή ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Αλήθεια, τώρα δεν αποδεικνύεται ότι είναι άκρως επικίνδυνο η ζωή των κακοποιημένων παιδιών, των παιδιών χωρίς οικογένεια και ανθρώπων που δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους να αφήνεται στα χέρια ιδιωτών;».

Παράλληλα η «Αγωνιστική Ενότητα» υπενθυμίζει τις επανειλημμένες καταγγελίες για την ανυπαρξία και την ανεπάρκεια σε δομές υποδοχής παιδιών με εισαγγελικές εντολές, και παρά την ανάγκη για αυξημένη, εξειδικευμένη φροντίδα, την παραπομπή παιδιών σε ακατάλληλες δομές, ακόμα και σε νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση μέσω των ΜΚΟ, αναπτύσσοντας παραπέρα το θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει τον δρόμο στην εμπορία παιδιών, αφού αναθέτει στους ιδιώτες τον ευαίσθητο τομέα της υιοθεσίας και της αναδοχής. Θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και τη βαρβαρότητα της πολιτικής τους και στον τομέα του παιδιού χωρίς οικογένεια, του κακοποιημένου και εγκαταλειμμένου παιδιού. Αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής, της υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της πρόνοιας είναι η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του "Μητέρα" και των άλλων δομών του Δημοσίου στον τομέα της προστασίας του παιδιού. Αυτοί κρατούν υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες υιοθεσίας και αναδοχής του "Μητέρα" και των άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι υιοθεσίες στο Δημόσιο, για να ανοίξει ο δρόμος μεθοδικά και βήμα - βήμα στις ιδιωτικές υιοθεσίες, και έχουν φροντίσει να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση όλες οι κυβερνήσεις», υπογραμμίζει.

«Η υποβάθμιση των χώρων μας οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα εκφυλισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αξιοπρέπειας αυτών των παιδιών (...) Εχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να γίνουμε η δική τους φωνή, όπως είμαστε οικογένειά τους όλα αυτά τα χρόνια. Το σύστημα της εκμετάλλευσης, της βαρβαρότητας θα αναπαράγει καθημερινά την κακοποίηση, την παραμέληση, την εκμετάλλευση, ακόμα και την εμπορία παιδιών», τονίζει η «Αγωνιστική Ενότητα» και απαιτεί:

  • Να μπει τέρμα στην απαξίωση, στην υποβάθμιση των δημόσιων δομών, γιατί μόνο ένας δημόσιος φορέας που θα λειτουργεί με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια μπορεί να εξασφαλίσει την πραγματική προστασία αυτών των παιδιών.
  • Ιδρυση δημόσιου πανελλαδικού φορέα που θα έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την προστασία του παιδιού.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων και εργολαβικών.
  • Να ανοίξουν οι κλειστές πτέρυγες στο «Μητέρα» και στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, και άλλες δημόσιες δομές, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ