Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΒΟ ΑΙΓΙΟΥ
Στον δρόμο 36 εργαζόμενοι που ήταν στο εργοστάσιο από το 2017

Στον δρόμο πετάχτηκαν τελικά από τα μέσα του Δεκέμβρη 36 συμβασιούχοι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην ΕΒΟ Αιγίου, θέμα που είχε απασχολήσει και πριν από περίπου τρεις μήνες τους ίδιους και τους συναδέλφους τους στον χώρο.

Πρόκειται για εργαζόμενους που από τον Οκτώβρη του 2017 δουλεύουν με ανανεώσεις των 4μηνων και 8μηνων συμβάσεών τους, από το σύνολο των 127 εργαζομένων έως σήμερα.

Οπως είχε επισημανθεί και παλιότερα από τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, αν απολυθούν οι 36 εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΟΝΕΧ χάνεται ένα μεγάλο κομμάτι της τεχνογνωσίας, που δεν αναπληρώνεται. Το εργοστάσιο θα παραμένει ανενεργό, αφού περίπου 25 θα βγουν στη σύνταξη μέχρι το τέλος του 2022, οπότε θα μείνουν μόλις 50 - 60 εργαζόμενοι.

Πρόκειται για ντόμινο εξελίξεων. Εδώ και περίπου δύο μήνες έχει σταματήσει η λειτουργία του κτιρίου παραγωγής, λόγω στατικών προβλημάτων. Εγινε έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αιγιαλείας, που αποφάνθηκε ότι χρειάζεται παρεμβάσεις, λόγω προβλημάτων από παλαιότερες σεισμικές δονήσεις, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησαν ανακοινώσεις από τη Διεύθυνση ότι μέχρι την επισκευή του κτιρίου δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή, ούτε να υπογραφούν νέες παραγωγικές συμβάσεις. Η συνέχεια ήρθε με τις πρόσφατες απολύσεις των 36 συμβασιούχων. Σήμερα, το εργοστάσιο παραμένει κλειστό, λόγω συσσωρευμένων αδειών που δεν είχαν δοθεί και δόθηκαν τώρα στο προσωπικό. Οπως τονίζεται από τους εναπομείναντες εργαζόμενους, απαιτούνται επισκευή του κτιρίου, προσλήψεις και να «δοθεί έργο» στο εργοστάσιο.

Το θέμα των απολύσεων αναδείχθηκε από το ΚΚΕ. Η ΤΕ Αχαΐας του Κόμματος είχε βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Καραθανασόπουλο, προς τα αρμόδια υπουργεία, με το Αμύνης να προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική ωραιοποιημένη πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και την κρατική αμυντική βιομηχανία και το Οικονομικών να επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, επιχείρησε μάλιστα να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση στηρίζει το έργο της εταιρείας στο Αίγιο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών που μεσολαβούν μεταξύ εργαζομένων και ΕΒΟ Αιγίου.

Συνολικά, τα υπουργεία απέφυγαν να απαντήσουν στο αίτημα μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους και οι απολύσεις επιβεβαίωσαν με τον πιο αρνητικό τρόπο τις δήθεν δεσμεύσεις των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών και αρχόντων, για επίλυση του θέματος.

Αυτά, ενώ κυβέρνηση και τοπικές αρχές γνώριζαν την κατάσταση, κρύβοντας επιμελώς τι συμβαίνει, σκορπώντας ψεύτικες ελπίδες για τη δουλειά των 36.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σωματεία και φορείς της Αιγιάλειας, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος, συνταξιούχων του ΙΚΑ κ.λπ. έχουν στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών τους να μη γίνει καμία απόλυση στο εργοστάσιο της ΕΒΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ