Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Για την κατάσταση στη χώρα και τον ταξικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων

Σε ανακοίνωσή του για την κατάσταση στη χώρα, το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Καζακστάν (ΣΚΚ) επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Στο Καζακστάν βρίσκεται σε εξέλιξη μια πραγματική λαϊκή εξέγερση και από την αρχή οι κινητοποιήσεις είχαν κοινωνικό και ταξικό χαρακτήρα, αφού ο διπλασιασμός της τιμής του υγροποιημένου αερίου στο χρηματιστήριο ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. Αλλωστε, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ακριβώς στο Ζαναοζέν, με πρωτοβουλία των εργαζομένων στη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, που έγινε ένα είδος πολιτικής έδρας ολόκληρου του κινήματος διαμαρτυρίας.

Και η δυναμική αυτού του κινήματος είναι ενδεικτική, αφού ξεκίνησε ως κοινωνική διαμαρτυρία, μετά άρχισε να επεκτείνεται και οι εργατικές κολεκτίβες πραγματοποίησαν συλλαλητήρια για να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα για αύξηση μισθών κατά 100%, ακύρωση αποτελεσμάτων των ιδιωτικοποιήσεων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ελευθερία συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Ως αποτέλεσμα, στις 3 Γενάρη ολόκληρη η περιοχή Μανγκιστάου προσχώρησε σε γενική απεργία, η οποία επεκτάθηκε στη γειτονική περιοχή Ατιράου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη στις 4 Γενάρη οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία πετρελαίου "Tengizchevroil", όπου η συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στην ιδιοκτησία φτάνει στο 75%, προσχώρησαν στην απεργία. Εκεί ήταν που τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν απολυθεί 40.000 εργαζόμενοι και σχεδιαζόταν νέος γύρος απολύσεων. Στη συνέχεια, τους εργάτες υποστήριξαν οι εργαζόμενοι στις περιοχές Ακτιούμπονσκ, Δυτικό Καζακστάν και Κιζιλορντίσκ.

Επιπλέον, το βράδυ της ίδιας μέρας ξεκίνησαν απεργίες ανθρακωρύχων της εταιρείας "ArcelorMittal Temirtau", στην περιοχή Καραγκαντά, στα μεταλλουργεία χαλκού και στους ανθρακωρύχους στην εταιρεία "Kazakhmys", κάτι που μπορεί ήδη να θεωρηθεί γενική απεργία σε ολόκληρη την εξορυκτική βιομηχανία της χώρας».

Το ΣΚΚ επισημαίνει την επέκταση των κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της χώρας και στο ίδιο το Αλμάτι, όπου όπως αναφέρει «συμμετείχαν κυρίως άνεργοι νέοι και εσωτερικοί μετανάστες, που ζουν στα προάστια της μητρόπολης και εργάζονται σε προσωρινές ή χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Παρά τους ελιγμούς και τις υποσχέσεις του Προέδρου του Καζακστάν Τοκάεφ, προσθέτει το ΣΚΚ, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, στο ίδιο το Ζαναοζέν «δημιουργήθηκε ένα Συμβούλιο το οποίο έγινε άτυπο όργανο τοπικής εξουσίας» και οι εργαζόμενοι διατύπωσαν νέα αιτήματα - παραίτηση του νυν Προέδρου και όλων των αξιωματούχων του Ναζαρμπάεφ, αποκατάσταση των ελευθεριών για τη δημιουργία κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και τερματισμό της καταστολής - τα οποία «μεταδόθηκαν σε διάφορες πόλεις και περιοχές σε όλο το κίνημα».

Απέναντι στη βίαιη καταστολή, τονίζει το ΣΚΚ, «είναι επείγουσα η συγκρότηση ενιαίων επιτροπών δράσης σε εδαφική και παραγωγική βάση, για την παροχή οργανωμένης αντίστασης στη στρατιωτική και αστυνομική τρομοκρατία».

Καταλήγοντας το ΣΚΚ καλεί σε ενίσχυση της αλληλεγγύης του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος και απαιτεί:

« -- Αμεση λήξη των εχθροπραξιών κατά του λαού μας και αποχώρηση των στρατευμάτων από τις πόλεις!

-- Αμεση παραίτηση όλων των στελεχών του Ναζαρμπάγιεφ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Τοκάγιεφ!

-- Απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων!

-- Διασφάλιση του δικαιώματος στη δημιουργία συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων, στη διεξαγωγή απεργιών και συγκεντρώσεων!

-- Νομιμοποίηση των δραστηριοτήτων του απαγορευμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Καζακστάν και του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Καζακστάν!

-- Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της χώρας να εφαρμόσουν στην πράξη το αίτημα των δολοφονημένων εργατών της βιομηχανίας πετρελαίου στο Ζαναοζέν - να κρατικοποιηθεί, υπό τον έλεγχο των εργατικών κολεκτίβων, ολόκληρη η μεταλλευτική και μεγάλης κλίμακας βιομηχανία της χώρας!».

  • Ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/282170

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ