Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη φυλακή ξεριζωμένων

Από την πρόσφατη μαχητική κινητοποίηση στο λιμάνι της Χίου, που απέτρεψε να ξεφορτωθούν μηχανήματα έργου για τη δομή - φυλακή στο Θόλος
Από την πρόσφατη μαχητική κινητοποίηση στο λιμάνι της Χίου, που απέτρεψε να ξεφορτωθούν μηχανήματα έργου για τη δομή - φυλακή στο Θόλος
Τη συνεχιζόμενη προσπάθεια από πλευράς δήμου και κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Χίου καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου και η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων, ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην εκδήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το θέμα, «ο δήμαρχος Χίου έχει ταυτιστεί σε τέτοιο βαθμό με την κυβέρνηση και τον υπουργό Μετανάστευσης, ώστε να υποτιμά και τον εαυτό του και όλους εμάς».

Συγκεκριμένα, «επαναφέρει την πρόταση για τις Μπαμπακιές, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφανθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα, καταψηφίζοντας την πρότασή του για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση και επαναβεβαιώνοντας όλες τις προϋποθέσεις των προηγούμενων αποφάσεων, προκειμένου να συζητήσει χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων επισημαίνει ότι «ο υπουργός Μετανάστευσης, μετά την απάντηση των νησιωτών στην εισβολή που επιχείρησε να κάνει καλυπτόμενος πίσω από την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, προσπαθεί για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους να μας πείσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση συνομιλούν με τους νησιώτες, ότι κάνουν δήθεν διάλογο».

Υπενθυμίζει πως ο «διάλογος» της κυβέρνησης «ξεκίνησε με το αιματοκύλισμα του 2020 και συνεχίζεται με την εισβολή ανήμερα των Θεοφανίων», υπογραμμίζει δε ότι «η κοινωνία της Χίου απάντησε και η απάντησή της είναι αρνητική σε όλα τα σχέδια για τη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές της Ευρώπης. Και ο ίδιος και η κυβέρνηση γνωρίζουν τα "θέλω" και "πρέπει" των Χιωτών, τις αποφάσεις του ΔΣ της Χίου ψηφισμένες από τις 6 παρατάξεις, πλην αυτής του δημάρχου, οι οποίες εκπροσωπούν το 72% του λαού μας, που με τόση ευκολία περιφρονούν».

Στη συνέχεια αναφέρεται στους φορείς του νησιού που «μόλις πριν μερικές μέρες απάντησαν ότι διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική», όπως ο Σύνδεσμος Κληρικών, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο, ο ΣΕΣΝΟΧ, οι Σύλλογοι Δασκάλων Χίου, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Εργοληπτών ΔΕ, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών, Συνταξιούχων ΕΦΚΑ, Γυναικών, Κάρφα, τα Σωματεία ΠΕΣΝΑΤ, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες και ΟΤΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Φορέας Τουρισμού, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, η Κοινότητα Αμάδων, οι πρόεδροι Βουνού, Φλάτσιων, Κοινής και Μυρμηγκιού αλλά και οι Τοπικές Κοινότητες Βολισσού, Λαγκάδας, Συκιάδας, Βροντάδου και Καρδάμυλων. Και ξεκαθαρίζει πως «η υπόθεση για το νησί μας δεν είναι ούτε απλή παράθεση αριθμών, ούτε το πού θα γίνει η υπερδομή». Αντίθετα, είναι «οι λειτουργίες που θα εξυπηρετούνται πάνω στο νησί σε σχέση με το Μεταναστευτικό και συγκεκριμένα οι διαδικασίες ασύλου, το ΠΡΟΚΕΚΑ, η δομή ασυνόδευτων, ο γεωγραφικός περιορισμός, όλα εκείνα δηλαδή που προκαλούν τον εγκλωβισμό».

Από την πλευρά του το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζει ότι «στη διαδικτυακή εκδήλωση του κ. Μηταράκη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για την οποία λάβαμε διαδικτυακή πρόσκληση, δεν θα συμμετάσχουμε» και απαιτεί το κλείσιμο των δομών που εγκλωβίζουν τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ