Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις με διεκδικήσεις για την επιβίωσή τους σε Αγρίνιο και Πύργο

Σε κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα καλούν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι

ΠΥΡΓΟΣ
ΠΥΡΓΟΣ
Συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις που πραγματοποιούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους δίνουν βιοπαλαιστές αγρότες σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας, που χτες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, σε Αγρίνιο και Πύργο αντίστοιχα.

Στο Αγρίνιο

Οι πολλές ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα, με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει όλα τα αίτια και με χρωστούμενες αποζημιώσεις σε αρκετές περιπτώσεις από το 2021, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, που αποτελεί μόνιμο «βραχνά», βρέθηκαν στο επίκεντρο παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανταποκρίθηκαν οι Σύλλογοι Κατούνας, Καινούργιου, Θύριου - Βόνιτσας, Μακρυνείας και Αγρινίου, με τον α' αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιάννη Καρναβιά, να σημειώνει:

«Εκτός από τον αναχρονιστικό κανονισμό, που δεν βοηθά τους αγρότες, πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ, κάτι που αναφέρθηκε και στην κινητοποίησή μας από την τοπική διεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή καν η πραγματοποίηση των ελέγχων».

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν πρόβλεψη ελέγχων για την ακαρπία στην ελιά, παρότι εκατοντάδες αγρότες έμειναν χωρίς εισόδημα για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο που ολοκληρώνεται. Αντίστοιχα, με ψίχουλα ή και καθόλου αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις ζημιές που σημειώθηκαν πέρυσι, από καιρικά φαινόμενα και τις τελευταίες πλημμύρες του φθινοπώρου σε όλο τον νομό.

Σημειώνοντας ότι θα κλιμακώσουν τις δράσεις τους το επόμενο διάστημα, οι αγρότες προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αγρινίου - Αντιρρίου στο ύψος των γραφείων του ΕΛΓΑ.

Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες εξέφρασαν τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η Αγροτική Ομοσπονδία συνεχίζει τις ενημερώσεις της στα χωριά, όπου το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στα Καλύβια και στο Αγγελόκαστρο. Αύριο Τετάρτη προχωρά σε κινητοποίηση στο δασαρχείο Αμφιλοχίας στις 11 π.μ., για το φλέγον θέμα των δασικών χαρτών.

Στον Πύργο

Στην Ηλεία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα, με αιχμή την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας.

«Απαιτήσαμε κατώτερη εγγυημένη τιμή 2 ευρώ για τη σταφίδα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτά ζήτησαν άμεση επικοινωνία του αντιπεριφερειάρχη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υπογραμμίζοντας πως δεν θα γίνει δεκτή η κοροϊδία υπουργείου, μεγαλεμπόρων και μεταποιητών.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν αντιπροσωπείες των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ομάδα Γυναικών Πύργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ