Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαχητικά και από κοινού διεκδίκησαν τα δίκαια αιτήματά τους

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικά σωματεία και γονείς

Μέτρα για μόρφωση - υγεία απαίτησαν χτες το μεσημέρι μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς που πραγματοποίησαν ένα μεγάλο μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, κλιμακώνοντας τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται όλο αυτό το διάστημα. Οι πραγματικές ανάγκες, απέναντι στην κανονικότητα των ελλιπών μέτρων και της πολύμορφης καταστολής ενάντια σε όσους χαλούν την επίπλαστη εικόνα που θέλει η κυβέρνηση να παρουσιάσει για την Εκπαίδευση, διατρανώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, μαθητές από σχολεία της Αττικής μετέφεραν τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις των συμμαθητών τους παντού. «Αντί να μας απειλούν και να προσπαθούν να μας φοβίσουν, ας σκεφτούν την καθημερινότητά μας και τα επιπλέον προβλήματα που έχει συσσωρεύσει αυτή η κατάσταση σε ένα σχολείο που μας γεμίζει άγχος και μας εξοντώνει», ήταν το μήνυμα που έστειλαν, απαντώντας στις προσπάθειες χρησιμοποίησης της τηλεκπαίδευσης ως επιπλέον μέσου πίεσης απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Αναφέρθηκαν στους λόγους που τους κάνουν να κινητοποιούνται: «Οι ανησυχίες μας όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν αλλά η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Απαράδεκτες συγχωνεύσεις, γελοία μέτρα όπως το 50+1% και κενά σε καθηγητές ακόμα και σήμερα». «Δεν νοείται να βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας και τα μέτρα στα σχολεία να είναι πιο ελλιπή από ό,τι στην αρχή της». «Μέσα σε όλο αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Τράπεζα Θεμάτων που τόσο πολύ το υπουργείο θέλει να εφαρμόσει φέτος, ενώ όλοι ξέρουμε τα αποτελέσματα απ' όταν πρωτοεφαρμόστηκε. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου είναι αντιμέτωποι με την αδιανόητη απόφαση να ισχύσει και φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που άφησε χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων».


Οι μαθητές δήλωσαν παράλληλα πως αγωνίζονται και «για ένα σχολείο που θα μας γεμίζει με γνώσεις, όνειρα και αισιοδοξία και όχι φόβο, ανασφάλεια και αποτυχίες». «Το σχολείο για το οποίο παλεύουμε δεν είναι ουτοπικό. Είναι το σχολείο που αξίζει σε κάθε μαθητή!».

«Οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ όπως και όλων των πανεπιστημίων θέτουμε τις διεκδικήσεις μας για μέτρα προστασίας της υγείας μας, την ισότιμη πρόσβαση στην εξεταστική», τόνισε χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Β. Βασιλείου, από τον Φοιτητικό Σύλλογο του ιδρύματος, αναφερόμενος και στα όσα αναδείχτηκαν τις προηγούμενες μέρες στο ίδρυμα. «Οι φοιτητές απαντάμε μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες», τόνισε, δηλώνοντας πως θα συνεχιστεί η διεκδίκηση ενάντια στην ένταση της καταστολής και το έδαφος στο οποίο δημιουργούνται αυτά τα σκάνδαλα, το πανεπιστήμιο - επιχείρηση που ενισχύουν όλες οι κυβερνήσεις.

«Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων»

«Τα παιδιά μας μετά από δύο χρόνια με κλειστά σχολεία και με το βάσανο της τηλεκπαίδευσης, έχουν ανάγκη από ένα σχολείο που θα τα προστατεύει και θα τα μορφώνει ολόπλευρα και όχι αποσπασματικά. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο σχολείο», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στ. Βαλαβάνη. Κάλεσε να μπει τέλος στο παραμύθι της «ατομικής ευθύνης». «Εμείς οι γονείς και τα παιδιά μας την έχουμε πάρει εδώ και δύο χρόνια την ευθύνη μας. Εχουμε βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για τεστ, για μάσκες, για ηλεκτρονικούς υπολογιστές». «Οι γονείς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων», σημείωσε.


Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. «Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας», τονίστηκε, μέσα και από τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση», για την ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά, με πολύμορφες κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα. «Βιώνουμε τις συνέπειες αλλά ταυτόχρονα φωνάζουμε για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας». Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, έχοντας προκηρύξει στάσεις εργασίας, οι ΣΕΠΕ «Ν. Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Παπαμαύρος», «Σωκράτης», «Αριστοτέλης», «Κ. Σωτηρίου», Χαϊδαρίου, «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Βάρναλης», «Δ. Γληνός», Α΄ Αθήνας, «Ρ. Φεραίος», Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, «Θουκυδίδης» και οι ΕΛΜΕ Α' Δυτικής Αττικής, Γ' Αθήνας, Γ' Δυτικής Αθήνας, Πειραιά, Β' Δυτικής Αθήνας.

Δυνατά, κοινά συνθήματα

Στην ιδιαίτερα μαχητική πορεία που ακολούθησε, πανό, πικέτες, συνθήματα που επαναλαμβάνονταν από τα μπλοκ φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, έδιναν το στίγμα της συμπόρευσης στη βάση των κοινών αναγκών τους, που βρίσκονται στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή», «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, μάθημα με ασφάλεια σε όλα τα σχολεία». «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, έξω απ' τις σχολές μας η αστυνομία», φώναζαν οι φοιτητές, διεκδικώντας μέτρα για τις σχολές, ισότιμη πρόσβαση στην εξεταστική, κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και δηλώνοντας «Οχι σε νέο νόμο - πλαίσιο». Το «παρών» έδωσαν εκπαιδευτικοί πίσω από τα πανό των πρωτοβάθμιων σωματείων που προκήρυξαν στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων.


Αφού παρέμεινε στο Σύνταγμα με τα συνθήματα να δυναμώνουν ακόμα περισσότερο, η πορεία κατέληξε στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ