Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνεχίζονταν μέχρι χτες ενέργειες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για την ανάκτηση αεροσκάφους «F-35C» που έπεσε στη θάλασσα τη Δευτέρα, αφού προσέκρουσε στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου «USS Carl Vinson», στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κατά την προσνήωσή του. Δημοσιεύματα εστίασαν στην ανησυχία των Αμερικανών μήπως το αεροσκάφος πέσει στα χέρια του Πεκίνου. Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο αμερικανικών επιχειρήσεων για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας.

ΡΩΜΗ.-- Ακαρπη απέβη χτες και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, χωρίς να έχει βρεθεί ένα πρόσωπο με ευρεία συναίνεση. Οι περισσότερες ψήφοι (412) ήταν και πάλι λευκές, ο νυν Πρόεδρος Σ. Ματαρέλα (που έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να επανεκλεγεί) έλαβε 125 ψήφους, ο Γκ. Κροζέτο των δεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» 114, ο πρώην δικαστικός Π. Μανταλένα 61 και ο κεντρώος πρώην πρόεδρος της Βουλής Π. Καζίνι 52. Η υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού, Μ. Ντράγκι, συζητιέται ακόμη σε διάφορες συναντήσεις, αλλά τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητούν εγγυήσεις για τη γραμμή και τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι, σχετικά με μια σειρά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περσινή περίοδο των lockdown, που φέρεται να έγιναν παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον, αναμενόταν να δημοσιοποιηθούν ακόμα και χτες. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, ο Τζόνσον, απαντώντας σε ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

BΑΓΔΑΤΗ.-- Στην ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Συρία προχωρά το Ιράκ, επικαλούμενο μέτρα καταπολέμησης της δράσης τρομοκρατικών ομάδων. Ο Ιρακινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μουστάφα αλ Καντχίμι, μετέβη χτες στα σύνορα, όπου συνεχίζονται εδώ και μια βδομάδα συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας. Παράλληλα ο πρωθυπουργός του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Μ. Μπαρζανί, έδωσε εντολή ενίσχυσης των δυνάμεων των Πεσμεργκά έναντι των τζιχαντιστών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Αξιωματούχοι του Λιβάνου και της Ιορδανίας υπέγραψαν χτες συμφωνία για την αγορά ιορδανικού ηλεκτρικού ρεύματος που θα περνά μέσω Συρίας στον Λίβανο. Η συμφωνία αφορά την παροχή 250 MW τη μέρα για τουλάχιστον δύο μήνες, που θεωρείται αρκετό για μόλις δύο ώρες ηλεκτρικό ρεύμα τη μέρα. Οι συμφωνίες θα χρηματοδοτηθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ