Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Συγκρούσεις στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν

Ενοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν χτες μεταξύ Κιργίζιων και Τατζίκων συνοριοφυλάκων, σε μεθόριο περιοχή, όπου είχαν σημειωθεί και πάλι μάχες την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα τότε να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Οι πληροφορίες χτες το βράδυ έκαναν λόγο για έναν νεκρό Τατζίκο πολίτη και πέντε Τατζίκους τραυματίες - δύο στρατιώτες και τρεις αμάχους - από τις νέες συγκρούσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συνοριοφυλακής του Κιργιστάν, «οι κυριότερες ανταλλαγές πυρών έγιναν στα χωριά Τορτ Κότσο και Τσιρ Ντόμπρο». Το Κιργιστάν κατηγόρησε το Τατζικιστάν ότι χρησιμοποιεί όλμους και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι νωρίς το βράδυ, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπηρεσιών, μετακινήθηκαν οι Τατζίκοι που είχαν αποκλείσει έναν μεθοριακό δρόμο ο οποίος συνδέει τις πόλεις Μπάτκεν και Ισφάνα στο Κιργιστάν. Λίγα λεπτά αργότερα όμως «η κατάσταση επιδεινώθηκε και η πλευρά των Τατζίκων άνοιξε πυρ εναντίον μονάδων».

Την άνοιξη του 2021, σε μικρή απόσταση από αυτήν την περιοχή, σημειώθηκαν πολύνεκρες μάχες στον τατζικικό θύλακα του Βόρουχ στο Κιργιστάν. Στην περιοχή αυτή επικρατεί συχνά ένταση μεταξύ των δύο κρατών για την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), του «αμυντικού» συμφώνου υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Ο γγ του CSTO, Στάνισλαβ Ζας, είχε επαφές με ανώτατους αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, στο πλαίσιο των οποίων κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός στα σύνορα και σε επίλυση των διαφορών με διπλωματικά μέσα.

Οι δύο χώρες μοιράζονται 950 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων και, παρά τις σχετικές διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2002 για τον ακριβή καθορισμό τους, υπάρχουν ακόμα δεκάδες αμφισβητούμενες μεθοριακές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ