Παρασκευή 28 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Πολύ καλές» και «σοβαρές» οι επαφές Ταλιμπάν - εκπροσώπων Δύσης

Για «πολύ καλές» επαφές που έγιναν με «πλευρές Αφγανών» αλλά και «τους απεσταλμένους διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών» μίλησε ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμιρ καν Μουτάκι, μετά τις τριήμερες επαφές που ολοκλήρωσε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στην Νορβηγία.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση είχε ανακοινωθεί η συμμετοχή εκπροσώπων από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία και ΕΕ, ενώ πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αντιπροσώπων των Ταλιμπάν στην Ευρώπη αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία.

Ο Μουτάκι υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ήταν σημαντικές για την «επέκταση των διπλωματικών σχέσεων» των Ταλιμπάν με τον υπόλοιπο κόσμο και ότι «εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αφγανιστάν σε οικονομικό κόμβο, προσπαθούμε να το σώσουμε από μελλοντικά προβλήματα».

Οι Ταλιμπάν είχαν επαφές και με εκπροσώπους αφγανικών ΜΚΟ, με θέματα για τη συμμετοχή των γυναικών στην εκπαίδευση, στη διακυβέρνηση κ.τ.λ.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε περιέγραψε τις συναντήσεις ως «σοβαρές» και «γνήσιες». Επαναλαμβάνοντας ότι αυτές δεν συνιστούν «αναγνώριση» της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αναφέρθηκε στη σημασία της συζήτησης «με εκείνους που σήμερα, ντε φάκτο, έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν».

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν και τα αποθεματικά του Αφγανιστάν, που παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες, με τις ΗΠΑ (και τους συμμάχους τους) να παζαρεύουν τους όρους για το «ξεπάγωμά» τους.

Σε κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ - ΕΕ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτή «επεκτείνουν επιχειρήσεις ανακούφισης, συμβάλλοντας στην παρεμπόδιση της κατάρρευσης κοινωνικών υπηρεσιών και την υποστήριξη της αναζωογόνησης της οικονομίας του Αφγανιστάν». Ακόμα, ότι «οι συμμετέχοντες παρατήρησαν τη σημασία της αύξησης της ροής ρευστού και της στήριξης του τραπεζικού τομέα ώστε να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί η αφγανική οικονομία». Χωρίς ρητή αναφορά στα αποθεματικά που παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι συμμετέχοντες άσκησαν περαιτέρω πίεση για την ανάπτυξη μιας διαφανούς, σθεναρής στρατηγικής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Τονίζεται ακόμα «η σημασία για την ομαλή απομάκρυνση όλων των εμποδίων στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σημειωτέον ότι ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ανέφερε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το Αφγανιστάν «κρέμεται από μια κλωστή» και κάλεσε σε άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ