Δευτέρα 31 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΤΡΑ ΑΘΗΝΑ
Υπεύθυνο το εχθρικό για τον λαό κράτος και η πολιτική του

Η ομιλία του Σπύρου Κωνσταντά

Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, τους εκατοντάδες μαζικούς φορείς και εργατικά σωματεία που βρίσκονται εδώ με αποφάσεις συμμετοχής, τους εργαζόμενους από την Πάτρα. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Τα αιτήματά σας είναι και δικά μας αιτήματα. Διεκδικούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού μας.

Λίγες ώρες χιονόπτωσης ήταν αρκετές για να εμφανιστεί η γύμνια του εχθρικού για τον λαό κράτους. Και τι δεν ακούσαμε; Οτι φταίει η κλιματική αλλαγή. Οτι οι οδηγοί φταίνε γιατί δεν έχουν οδική συνείδηση. Οτι η χιονόπτωση ήρθε πιο μπροστά από ό,τι την περιμέναμε.

Ολοι φταίνε εκτός από την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τη διαχρονική πολιτική που ακολουθείται, που θεωρεί την προστασία της ζωής μας αχρείαστο κόστος.

Αλήθεια, θα μας απαντήσουν; Ο σχεδιασμός τους ποιος ήταν; Ηξεραν για τη χιονόπτωση, έγκαιρα υπήρχαν οι προβλέψεις. Ποια επιπλέον μέτρα πήραν για την προστασία μας;

Κανένα. Ούτε καν για τα μάτια του κόσμου. Ακόμα και τώρα, πέντε μέρες μετά τη χιονόπτωση, το μόνο σχέδιο που έχουν είναι να περιμένουν να βρέξει για να λιώσουν τα χιόνια.

Αυτό που είδαμε και βιώσαμε ήταν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα να μην έχουν ρεύμα για 24ωρα, να αποκλείονται δρόμοι, αυτοκίνητα να μένουν ακινητοποιημένα για μέρες, τα νοσοκομεία να είναι αποκλεισμένα, τα νοσοκομειακά αυτοκίνητα να μη διαθέτουν αλυσίδες, με αποτέλεσμα συνάνθρωποί μας που έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία να μην μπορούν, κόσμος που έπρεπε να πάει για αιμοκάθαρση να μην μπορεί να μετακινηθεί, με κίνδυνο της ζωής του. Μέχρι και στου Ζωγράφου είδαμε ανθρώπους να τσουλάνε φέρετρο πάνω στο χιόνι.

Χιλιάδες ήταν τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς καθόλου θέρμανση, που ξεπάγιασαν, επειδή αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο.

Και χωρίς ίχνος ντροπής βγαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη και τι λένε; Οτι «σε σχέση με την περσινή "Μήδεια" τα πήγαμε καλύτερα». Και δεν ντρέπονται.

Για όλα αυτά που ζούμε δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή. Τι κακό μπορεί να έχει το χιόνι; Το μόνο κακό για τον λαό είναι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, των δημάρχων και των περιφερειαρχών, που δεν έχουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία έργων για την προστασία του, αλλά το πώς θα δώσουν «ζεστό» χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι τα έργα υποδομής δεν φέρνουν κέρδος.

Κράτος ικανό για την προστασία των κερδών αλλά όχι για την προστασία του λαού

Είναι η πολιτική του εχθρικού κράτους, που είναι πολύ ικανό και αποτελεσματικό όταν περιφρουρεί τα αναρίθμητα κέρδη των λίγων, αλλά ταυτόχρονα αναποτελεσματικό για να μας προστατεύσει από τις συνέπειες φυσικών φαινομένων που οδήγησαν σε αλλεπάλληλες τραγωδίες εδώ και πολλά χρόνια, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δημάρχων είναι για τα σκουπίδια. Ας μας απαντήσουν, πού ήταν την ώρα που χιόνιζε όλοι αυτοί οι εργολάβοι που υπογράφουν μαζί τους σωρηδόν συμβάσεις;

Μήπως είναι ψέματα ότι από τα τρία εκχιονιστικά που διαθέτει η Περιφέρεια το ένα είναι εκτός λειτουργίας, όπως και πέρυσι; Μήπως είναι ψέματα ότι πολλές δημοτικές αρχές, όπως για παράδειγμα της Πεντέλης, δεν είχαν επαρκείς ποσότητες αλατιού για να ρίξουν στους δρόμους; Μήπως είναι ψέματα ότι στην Καισαριανή άφησαν μηχάνημα εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών; Μήπως είναι ψέματα ότι στη Λυκόβρυση - Πεύκη το JSB που έχει ο δήμος δούλευε χωρίς τις απαραίτητες λάμες για τον εκχιονισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει ο συνάδελφος να τραυματιστεί; 'Η ότι στην Ηλιούπολη το ένα από τα δύο εκχιονιστικά που διαθέτει ο δήμος αποκλείστηκε λόγω βλάβης, ενώ οι αλατιέρες παρέμειναν καθηλωμένες λόγω αποκλεισμού από τον χιονιά;

Εμείς οι εργαζόμενοι στους δήμους γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα έφερε το ξεχαρβάλωμα, την υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και την αντικατάστασή της από εργαζόμενους με «ευέλικτες» μορφές εργασίας και με ιδιώτες. Αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν μέχρι κεραίας η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων και της Περιφέρειας.

Ολοι τους γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν και πλαισιώνουν την Πολιτική Προστασία στους δήμους είναι καταρχάς ανεκπαίδευτοι και πολύ λίγοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Οπως επίσης ξέρουν ότι σε όλους τους δήμους οι εργαζόμενοι δούλευαν δύο και τρεις μέρες σερί πάνω στο τιμόνι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το ψύχος, με ένα μπουφάν, κι αυτό σε πολλές περιπτώσεις να μην είναι αδιάβροχο.

Δεν μπορεί να αποδεχθούμε το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε από τις βροχές ή να αποκλειόμαστε από τα χιόνια. Τώρα πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία μας. Δεν φτάνει να σιχτιρίζουμε από το σπίτι μας, τώρα ο θυμός και η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας για την προστασία της ζωής της δικής μας και των οικογενειών μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Αμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
  • Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές, ώστε να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.
  • Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ