Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να αποτραπεί η χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στο Σχηματάρι

Πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ

Πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στο Σχηματάρι Βοιωτίας ανέλαβε η Ομάδα Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ, καλώντας τον λαό της περιοχής να υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας και να αποτρέψει με την πάλη του τα επικίνδυνα σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων.

Η δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην περιοχή του Σχηματαρίου εντάσσεται στους συνολικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την πολεοδομική οργάνωση της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και βιομηχανιών που βρίσκονται στην περιοχή. Ουσιαστικά κυβέρνηση και Περιφέρεια έρχονται με χρήματα του ελληνικού λαού να πληρώσουν το κόστος της ανασυγκρότησης του βιομηχανικού πάρκου και τη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων των βιομηχανιών, τα οποία δεκαετίες τώρα ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό και τη γύρω περιοχή.

«Τα σχέδια κυβέρνησης - βιομηχάνων στην περιοχή να εγκαταστήσουν άλλη μια υγειονομική βόμβα δίπλα από τα σπίτια μας, όπου ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά μας, δεν πρέπει να περάσουν! Αντί να πάρουν μέτρα να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή ρύπανση που έχει επέλθει στην περιοχή - λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας από τους βιομήχανους - προωθούν το επιχειρηματικό πάρκο Οινοφύτων, που θα έρθει να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ζωές μας», τονίζει στο κείμενο συλλογής υπογραφών η Ομάδα Γυναικών Τανάγρας της ΟΓΕ.

Σημειώνει επίσης ότι «τα σχέδια του επιχειρηματικού πάρκου δεν αφορούν τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων αλλά την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης των βιομηχάνων με νέες υποδομές, φιλέτα για επενδύσεις, διοικητικά και ρυθμιστικά εργαλεία κ.λπ.».

Αναδεικνύει επίσης ότι η κυβέρνηση «δίνει "ζεστό" χρήμα 32 εκατ. ευρώ στους βιομηχάνους για να φτιάξουν τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων, που χορηγήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς στη θυγατρική της "ΒΙΟΧΑΛΚΟ" "ΕΛΒΙΟΚ ΑΕ" για έκταση 222 στρεμμάτων σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το Σχηματάρι», ενώ επισημαίνει ότι στην ίδια απόσταση βρίσκεται το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου - Λυκείου - ΕΠΑΛ Σχηματαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον λαό της περιοχής να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να αποτρέψει τα επικίνδυνα σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων για Χώρο Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στην περιοχή, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα:

  • Αμεση δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση των (γνωστών στις υπηρεσίες) σημείων υπέργειας και υπόγειας διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων εντός και εκτός εργοστασίων, των σημείων συγκέντρωσης επικίνδυνων χημικών στοιχείων στο υπέδαφος της περιοχής (που παραπλανητικά χαρακτηρίζονται «ιστορικά αποθηκευμένα απόβλητα»), όπως και των εργοστασίων της περιοχής τα οποία χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους πρώτες ύλες που περιέχουν εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων, την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και την προστασία του περιβάλλοντος, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
  • Παροχή καθαρού νερού στην περιοχή των Οινοφύτων και όσων οικισμών ακόμα επιβαρύνονται από τη βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού για όλες τις χρήσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα (κάτοικοι, εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες). Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού. Η πρόσβαση σε άφθονο καθαρό νερό είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα.
  • Απόσυρση του Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία. Χωροταξικό σχεδιασμό με γνώμονα και κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ