Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Πυραυλική επίθεση Χούθι εν μέσω επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου

Με την εξαπόλυση ενός πυραύλου Zulfiqar για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα οι Υεμενίτες Χούθι υπενθύμισαν την αντίθεσή τους στην ομαλοποίηση των σχέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με το Ισραήλ, με αφορμή τη χτεσινή, δεύτερη μέρα επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζοκ σε Αμπου Ντάμπι και Ντουμπάι, όπου παρέστη στη διεθνή έκθεση Expo 2020 Dubai.

O εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι Γεχία Σάρεϊ επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στην ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΑΕ και Ισραήλ. Η επίθεση των Χούθι (η τρίτη από τις 17/1) αναχαιτίστηκε, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά (στις 24/1), από το αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΑΕ που κατέρριψε τον πύραυλο μετά τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα.

Την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ι. Χέρτζοκ στα Εμιράτα καταδίκασε χτες παράλληλα και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, λέγοντας πως «η εισβολή, ο επεκτατισμός και η πρόκληση κρίσεων είναι μέρος της φύσης της πολιτικής του Ισραήλ». Καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη συμφωνία του Αβραάμ που υπέγραψαν τον Σεπτέμβρη του 2020 τα ΗΑΕ με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως προκαλούν «ρήγμα στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος πάντως δεν σχολίασε τις αντιδράσεις του Ιράν, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις προσπάθειες για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τα Εμιράτα, ειδικά στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της καινοτομίας σε τομείς και εξέφρασε την υποστήριξη του Ισραήλ στην ασφάλεια των ΗΑΕ, καταδικάζοντας τις επιθέσεις των Χούθι. Από την άλλη μεριά, ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, επαίνεσε την επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στα Εμιράτα, λέγοντας ότι «προωθηθεί την περιφερειακή σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ