Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ με αφορμή την Ταϊβάν

Το προηγούμενο καλοκαίρι αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε στην Ταϊβάν και είχε συναντήσεις με την τοπική κυβέρνηση
Το προηγούμενο καλοκαίρι αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε στην Ταϊβάν και είχε συναντήσεις με την τοπική κυβέρνηση
Την έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου προκάλεσαν οι επαφές που είχε ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγκουσικάλπα, αλλά και στο ταξίδι του προς και από αυτή, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην ορκωμοσία της νέας σοσιαλδημοκράτισσας Προέδρου Σιομάρα Κάστρο.

Ο Λάι είχε μεταξύ άλλων διαδικτυακή συνομιλία (από το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Αντζελες, όπου έκανε στάσεις) με διάφορα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αλλά και με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, διακεκριμένο στέλεχος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «ευχαρίστηση» για την επαφή με «μία αληθινή φίλη της Ταϊβάν». Σε ανάρτησή του ο Λάι ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές δήλωσαν «αφοσιωμένες να εργαστούν από κοινού για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ταϊβάν».

Στην ίδια την Τεγκουσικάλπα, ο Λάι είχε σύντομη (και άτυπη) συνομιλία με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, πλάνα της οποίας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι δύο αξιωματούχοι περίμεναν από κοινού την έναρξη της σχετικής τελετής.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι «καλούμε τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με την αρχή της "μίας Κίνας" (...) να σταματήσουν αμέσως τις λανθασμένες ενέργειες καλλιέργειας επίσημων επαφών με την Ταϊβάν, να αποφύγουν κάθε λανθασμένο μήνυμα στις αποσχιστικές δυνάμεις της "ταϊβανέζικης ανεξαρτησίας" και να απέχουν από την περαιτέρω υπονόμευση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών».

Σημειωτέον, η νέα Πρόεδρος της Ονδούρας προεκλογικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εφόσον εκλεγόταν θα διέκοπτε τις διπλωματικές σχέσεις που σήμερα η χώρα της διατηρεί με την Ταϊβάν, πλέον όμως εμφανίζεται διατεθειμένη να τις συνεχίσει.

Νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Κυριακή σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, για τον οποίο ανακοίνωσε ότι ήταν μέσου βεληνεκούς, Hwasong-12 (IRBM). Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Γενικό Επιτελείο, η εκτόξευση έγινε από την επαρχία Γιαγκάνγκ προς την ανατολική ακτή. Στη Σεούλ συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τύπο πυραύλου που η Πιονγιάνγκ έχει να εκτοξεύσει από το 2017. Μάλιστα ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Μουν Τζε Ιν ισχυρίστηκε ότι η εξέλιξη φέρνει τη Βόρεια Κορέα ένα βήμα πιο κοντά προς την πλήρη παράκαμψη του «μορατόριουμ» που μόνη της έθεσε για παύση εκτοξεύσεων διηπειρωτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (5.500 χλμ.).

Μόνο τον τελευταίο μήνα η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε επτά εκτοξεύσεις πυραύλων, ενώ ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν πρόσφατα κάλεσε σε ενίσχυση των δυνατοτήτων των βορειοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων, για «να αντιμετωπιστεί η ασταθής διεθνής κατάσταση».

Από την πλευρά των ΗΠΑ η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού κάλεσε την Πιονγιάνγκ να απέχει από «περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «προκλητικές ενέργειες».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τον «αγώνα δρόμου» για να ανασύρει πρώτο από περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας το αμερικανικό μαχητικό «F-35C» που συνετρίβη εκεί προ ημερών. Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία γιατί «είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους Κινέζους να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα αντίγραφο πραγματικού "F-35" και να μελετήσουν τα μηχανικά του χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν μόνο με τις πληροφορίες που έχουν καταφέρει να συλλέξουν». Το σκάφος βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και γίνεται «αγώνας δρόμου» ποιος θα το προσεγγίσει πρώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ