Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς λόγω της υποστελέχωσης

Μόνο στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκαν 2.200 λιγότερα χειρουργεία και 77.000 λιγότερες εξετάσεις

Την αποδέσμευση 9 ειδικευόμενων γιατρών που είχαν μετακινηθεί από τα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής για τη στελέχωση του εμβολιαστικού κέντρου «Προμηθέας» ανακοίνωσε η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί και την ενίσχυση της ΠΦΥ και του εμβολιαστικού προγράμματος με μόνιμο προσωπικό. Αντίθετα, όπως ανακοινώνει η κυβέρνηση, και σ' αυτήν την περίπτωση υπέγραψε σύμβαση με 9 ιδιώτες γιατρούς, διατηρώντας τη διαχρονική αθλιότητα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Ολοι μαζί δείξαμε τη δύναμή μας»

«Είναι σημαντικό ότι από την πρώτη στιγμή οι ειδικευόμενοι πήραμε την υπόθεση στα χέρια μας. Αντιδράσαμε κάνοντας διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου και δηλώνοντας "κανένας μας δεν θα πάει". Την επόμενη μέρα κάναμε συνέλευση και αποφασίσαμε, επί μη ανάκλησης της απόφασης, να προχωρήσουμε σε στάση εργασίας τη Δευτέρα, την οποία και πραγματοποιήσαμε. Την ίδια μέρα το μεσημέρι ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση μετακίνησής μας "ανακαλείται"! Δεν πέσαμε στην παγίδα να υποδείξουμε κανέναν συνάδελφο ως "λιγότερο απαραίτητο", όπως μας καλούσαν οι διευθύνσεις κλινικών, και ενωμένοι στηρίζαμε ο ένας τον άλλον στις απειλές που δεχόμασταν για κυρώσεις. Απαιτούμε την άμεση στελέχωση των εμβολιαστικών δομών με μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Σοφία Ζώρη, ειδικευόμενη Παιδιατρικής Α' ΠΠΚ στο Νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία». Θυμίζει ότι η απόφαση μετακίνησης ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της διαχρονικής υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία όπως λέει είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων, «με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπου πρέπει να χρυσοπληρώσουν».

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος υγειονομικός», προσθέτει η γιατρός.

Σε ...εκκρεμότητα οι εφημερίες στο Παίδων Πεντέλης

Και ενώ η πανδημία σαρώνει και τα σχολεία, με όλες τις υπόλοιπες νόσους να μην αναστέλλονται, η κυβέρνηση - μέσω της 1ης ΥΠΕ - ανακοινώνει σχετικά με την αναστολή των εφημεριών στο Παίδων Πεντέλης ότι «εκκρεμεί η απόφαση επί της προτάσεως». Η πρόταση αφορά τη μείωση των εμβολιαστικών γραμμών από 10 που λειτουργούν σήμερα σε 5, την επάνοδο στη λειτουργία της πλήρους εφημέρευσης, με πρώτη μέρα τη σημερινή, και την υποδοχή ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID, που επίσης είχε ανασταλεί.

Ολα αυτά ενώ το 35% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 4 - 18 ετών, πάνω από 150 οικογένειες με περιστατικά κατά μέσο όρο τη μέρα που προσέγγιζαν το Παίδων Πεντέλης από τη Βορειοανατολική Αττική, την Εύβοια και άλλες περιοχές, και τώρα προστίθενται στις ήδη πολύωρες αναμονές στα άλλα δύο νοσοκομεία Παίδων ή αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Δεκάδες χιλιάδες λιγότερες ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από γιατρούς του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης σχετικά με τις νοσηλείες και τους θανάτους από κορονοϊό τη διετία 2020 - 2021.

Σύμφωνα με αυτά, στο «Παπανικολάου» συνολικά καταγράφηκαν 912 θάνατοι (261 το 2020 και 651 το 2021), από τους οποίους 554 σε απλές κλίνες νοσηλείας, 340 στις ΜΕΘ και άλλοι 18 στην post COVID.

Το έτος 2020 νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες COVID 1.282 ασθενείς, με θνητότητα τμήματος 14%, και στις ΜΕΘ COVID 229 ασθενείς, με θνητότητα 35%. Το 2021 νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες COVID 2.672 ασθενείς, με θνητότητα 14%, και στις ΜΕΘ COVID 456 ασθενείς, με θνητότητα 55%.

Περισσότεροι από το 10% των διασωληνωμένων ασθενών παρέμειναν εκτός ΜΕΘ για 1 έως 4 μέρες, ενώ ένα 30% αυτών των ασθενών παραμένουν ακόμα υπό μηχανική υποστήριξη σε κλίνες ΜΕΘ.

Καταγγέλλουν ότι ιδιαίτερα την περίοδο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη 2021 η κατάσταση στο νοσοκομείο είχε φτάσει σε αδιέξοδο, με πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και άλλους ασθενείς σε απλές κλίνες με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια, όπου ενώ χρειαζόταν διασωλήνωση, αυτό γινόταν μόνο στην περίπτωση που διασφαλιζόταν ή προέκυπτε κλίνη ΜΕΘ σε κάποιο νοσοκομείο.

Ο μεγάλος αριθμός ασθενών με κορονοϊό, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και υποδομών, οδήγησε στη συρρίκνωση της λειτουργίας των άλλων Τμημάτων του νοσοκομείου, σε βάρος της λοιπής νοσηρότητας και φυσικά με επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από 11.000 χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν γίνει το 2018, αυτές μειώθηκαν σε μόλις 6.000 το 2021.

Και στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 2.200 λιγότερα χειρουργεία, ενώ εξετάστηκαν 77.000 λιγότεροι ασθενείς στα τακτικά ιατρεία. Την ίδια περίοδο έγιναν 110.000 εμβολιασμοί, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν γίνει σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην αποδυναμώνεται η λειτουργία ιατρείων, κλινικών και χειρουργείων.

Κραυγή αγωνίας όμως μεταφέρουν και οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Κρήτης, καθώς, όπως καταγγέλλουν, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και της επισφαλούς νοσηλείας «οι γιατροί φεύγουν ένας ένας δηλώνοντας παραίτηση. Δουλεύουμε σαν σκλάβοι για τις εφημερίες. Η "μπάλα" με την COVID-19 έχει χαθεί».

Και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως στην υπόλοιπη χώρα, κλινικές και κρεβάτια μετατράπηκαν για COVID χωρίς σχεδιασμό και προσωπικό, «ανοίγουν κλινική COVID μέρα Σάββατο, ψάχνοντας προσωπικό και εξοπλισμό από Τμήματα που έχουν βάρδια δύο νοσηλευτές - δηλαδή να μείνει ένας! Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο».

Οι ελάχιστοι νοσηλευτές γίνονται χίλια κομμάτια, με τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» να υποτάσσονται στις ελλείψεις προσωπικού και, όπως σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, «παίρνουν προσωπικό από κλινικές με ογκολογικούς - αιματολογικούς ασθενείς, τους πάνε στα Τμήματα COVID και την επομένη επιστρέφουν», χωρίς τεστ και ουσιαστικά μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ