Σάββατο 5 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 6 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στους δρόμους του αγώνα από την Παρασκευή για την υπεράσπιση του μόχθου τους

Στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές. Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στήθηκε την Παρασκευή το πανθεσσαλικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, το οποίο θα αποτελέσει πανελλαδικά σημείο αναφοράς για την πάλη των βιοπαλαιστών αγροτών. Εκεί, στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, εκατοντάδες τρακτέρ από όλα τα χωριά της Θεσσαλίας, χιλιάδες μικροπαραγωγοί συναντήθηκαν κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, ενώ σε εξέλιξη είναι πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις σε όλη τη χώρα, με την αγροτιά να διαδηλώνει ότι «δεν πάει άλλο».

Η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης μάλιστα να αναχαιτίσει τις κινητοποιήσεις «στρίβοντας διά του αρραβώνος», το πρωί της Παρασκευής, απέτυχε αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά «ψίχουλα», τα οποία δεν απαντάνε στα τεράστια προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες και πολλά άλλωστε είναι ανακύκλωση παλιών εξαγγελιών.

Στον βρόντο όμως πήγαν και οι φωνές διαφόρων καλοθελητών αγροτοσυνδικαλιστών, που επιδίωκαν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη του συντονισμένου αγώνα.

Κόντρα σε αυτά αλλά και απέναντι στην αστυνομοκρατία και τους φραγμούς των ΜΑΤ, οι αγρότες με αποφασιστικότητα βγήκαν στα μπλόκα, βγήκαν στους δρόμους για την επιβίωσή τους, διατρανώνοντας τα δίκαια αιτήματά τους, ώστε να μπορούν να καλλιεργούν και να παράγουν, να ζουν από τα χωράφια τους, κόντρα στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Τον αγωνιστικό παλμό εκπέμπει το μπλόκο της Νίκαιας

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισαν οι μηχανές των τρακτέρ να αντιλαλούν ρυθμικά στον Κάμπο της Θεσσαλίας. Εκατοντάδες τρακτέρ που είχαν συγκεντρωθεί στις πλατείες των χωριών κατευθύνθηκαν συντεταγμένα και οργανωμένα στον κόμβο της Νίκαιας. Συγκεκριμένα, με ένα μεγάλο κομβόι τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας ξεκίνησαν για το μπλόκο από το Δέλτα Ιτέας, όπου είχαν δώσει το «παρών» εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Αντίστοιχα το αγωνιστικό ραντεβού για τους αγρότες της Λάρισας είχε δοθεί στο Βασιλί Φαρσάλων και στον κόμβο Πλατύκαμπου, από όπου κατευθύνθηκαν για το μπλόκο.

Πριν από τον κόμβο της Νίκαιας οι αγρότες συνάντησαν τον αστυνομικό φραγμό με κλούβες, με τουλάχιστον 10 διμοιρίες των ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό», τη φτωχή αγροτιά, οι οποίες προκλητικά εδώ και μέρες είχαν κατακλύσει την πόλη της Λάρισας. Ενώ το παζλ του εκφοβισμού συμπλήρωσε η χρήση από την αστυνομία φορητής βιντεοκάμερας για την καταγραφή των αγωνιστών αγροτών. Ο επικεφαλής της αστυνομίας ανέφερε ότι δεν γίνεται επιτρεπτό στους αγρότες να βγουν στην Εθνική οδό επικαλούμενος τη νομιμότητα αλλά και το ότι το κλείσιμο δρόμων ζημιώνει την οικονομική ζωή της χώρας.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το πόσο εχθρικό για τις ανάγκες του λαού είναι το κράτος αφού πρόκειται για το ίδιο κράτος που είναι ανίκανο να τον προστατεύσει από φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες και χιόνια, όπως φάνηκε πρόσφατα στην Αθήνα και αλλού, ενώ είναι ικανότατο στην καταστολή των λαϊκών αγώνων». Από την πλευρά του, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, είπε ότι «"νόμιμο" για τους αγρότες και τον λαό είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και όταν παλεύουμε γι' αυτά δεν μπορεί τίποτα και κανείς να μας σταματήσει». Ενώ σχετικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις πρόσθεσε ότι «αποτελούν κοροϊδία διότι δεν μας ανακουφίζουν από τα προβλήματά μας».

Δεν πέρασε η καταστολή

Πάρα τη λυσσώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει τον δρόμο προς την Εθνική οδό, οι αγρότες της Θεσσαλίας κατάφεραν τελικά αργά το απόγευμα της Παρασκευής να στήσουν το ισχυρό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας σε όλη τη χώρα. Οι κλούβες της αστυνομίας, οι δεκάδες αστυνομικοί, οι ροπαλοφόροι των ΜΑΤ, οι αστυνομικές κάμερες που είχαν παραταχθεί μπροστά στα τρακτέρ, κάτω από τη συνεχή αγωνιστική πίεση των αγροτών αναγκάστηκαν να κάνουν βήματα υποχώρησης, αφήνοντας ελεύθερο τον χώρο που χρειάζεται για την τοποθέτηση των μηχανημάτων και το στήσιμο του μπλόκου. Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν προσωρινά στην είσοδο της Εθνικής οδού, με τους αγρότες να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα επιμείνουν στην αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και όταν το αποφασίσουν θα προχωρήσουν προς το οδόστρωμα της Εθνικής οδού. Εκεί, στο μπλόκο του αγώνα θα αποφασίσουν και για τα επόμενα βήματά τους, ενώ καλούν σε πλατιά ενίσχυσή του, να προσέλθουν σε αυτό μαζί με τα τρακτέρ τους όσοι αγρότες ακόμη δεν το έχουν κάνει. Επίσης, καλούν σωματεία και φορείς να εκφράσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα τους.


Εξαρχής στο πλευρό των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στους αγρότες και εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, από σωματεία και φορείς του νομού καταχειροκροτώντας τα κομβόι των τρακτέρ, με τους οδηγούς τους να απαντάνε κορνάροντας.

Ακόμη στη Θεσσαλία μπλόκα στήθηκαν στην Εθνική οδό Κοζάνης - Λάρισας από τους αγρότες του Τυρνάβου, μέσα στην Αγιά Λάρισας, καθώς και στη Μαγνησία, συγκεκριμένα στον Ριζόμυλο, όπου συγκεντρώθηκαν οι αγρότες από τη Ζαγορά, τη Δράκεια και το Νότιο Πήλιο.

Παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αρτα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της περιφερειακής οδού Αρτας, στο ύψος του δημαρχείου, με την ιδιαίτερη παρουσία των πιο νέων αγροτών να δίνει τον τόνο, προχώρησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρτας, στο πλαίσιο του παναγροτικού συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, και αφού νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στο Γιοφύρι της Αρτας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους εξέθεσε στον δήμαρχο Αρτας τα οξυμένα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ στη συγκέντρωση έκδηλες ήταν η οργή και η αγανάκτηση για τα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης.

Στην Καβάλα

{ΘΕΣΣΑΛΙΑ}
{ΘΕΣΣΑΛΙΑ}
Κινητοποίηση στο Ποδοχώρι Καβάλας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Παγγαίου, με τους παραγωγούς να σχηματίζουν κομβόι με τα τρακτέρ τους και άλλα γεωργικά οχήματα. Στη συνέχεια, υπήρξε ενημέρωση για τα βήματα των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συσταθεί στα χωριά της περιοχής, ενώ οι αγρότες συζήτησαν για το πώς θα συνεχίσουν να οργανώνουν τον αγώνα τους και θα κλιμακώσουν την πάλη τους το επόμενο διάστημα.

Βγήκαν τα τρακτέρ σε Μεσσηνία και Αργολίδα

Στους δρόμους είναι από την Παρασκευή τα τρακτέρ στη Μεσσηνία, με αγρότες και κτηνοτρόφους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, που πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία από τον πρώην σταθμό του ΟΣΕ της κωμόπολης προς τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα.

Ακολούθησαν μαζική συγκέντρωση και αποκλεισμός των γραφείων της επιχείρησης από τους συμμετέχοντες, με το πανό που κρέμασαν να διατρανώνει το αίτημα για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, αλλά και να μην υπάρξει καμιά διακοπή σε σπίτι, αγροτική ή κτηνοτροφική εγκατάσταση, ζητώντας ταυτόχρονα τη συμπαράσταση των εργαζομένων της επιχείρησης.

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη ο Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση στον χώρο του πρώην σταθμού του ΟΣΕ Μεσσήνης, όπου τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα, στις 7 μ.μ., ενώ την Κυριακή 6 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα στους αγροτοκτηνοτρόφους.

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η κυβέρνηση
Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η κυβέρνηση
Στο μπλόκο που έστησαν στον δρόμο των «Αρχαιοτήτων», παραμένουν από την Πέμπτη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου του νομού, μετά και τη μαχητική απάντηση που έδωσαν στην παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ναύπλιο.

Ο Σύλλογος οργάνωσε την Παρασκευή σύσκεψη στον χώρο της κινητοποίησης, με σκοπό να κλιμακώσει την πάλη του και με μπλόκο με τρακτέρ και οχήματα στην επαρχιακή οδό Κορίνθου - Αργους στο ύψος του «Ενώδιον» το πρωί της Κυριακής. «Δώσαμε την πρώτη μας αγωνιστική απάντηση και συνεχίζουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Κρόκος, επισημαίνοντας: «Οι τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου δεν αρκούν να ικανοποιήσουν ούτε στο ελάχιστο τα δίκαια αιτήματα που έχουμε για την επιβίωσή μας».

Στη Λακωνία

Στη Λακωνία το βράδυ της Παρασκευής ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος του νομού πραγματοποίησε σύσκεψη στη Σκάλα, καλώντας σε μαζική συμμετοχή όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Οπως είπε ο πρόεδρός του, Βασίλης Βρουλίτης, σκοπός είναι να στηθεί μπλόκο στη Σκάλα. «Μέσα σε δύο μέρες, την προηγούμενη βδομάδα, βρεθήκαμε στους δρόμους. Ετσι θα συνεχίζουμε και τώρα», δήλωσε.

Στη Νάουσα

Λάρισα: Το κομβόι του αγώνα κατευθύνεται στο μπλόκο
Λάρισα: Το κομβόι του αγώνα κατευθύνεται στο μπλόκο
Στη Νάουσα, αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποιείται το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 12 μ., στη διασταύρωση, από τον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας», καλώντας όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Την ίδια ώρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας πραγματοποιεί περιοδείες στα χωριά για τη συγκρότηση ενός νέου μπλόκου.

Την Κυριακή στο Χαλίκι της Αιτωλοακαρνανίας

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας προχωρά την Κυριακή 6 Φλεβάρη στις 12 μ. σε στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο Χαλίκι, πλησίον της Ιόνιας Οδού. Για τον σκοπό αυτό έχει εξαγγείλει προσυγκέντρωση στη διασταύρωση της Συκιάς (11.30 π.μ.).

Τη Δευτέρα σε Ηλεία και Αίγιο

Σε στήσιμο μπλόκου με τα τρακτέρ στους δρόμους θα προχωρήσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού στο ύψος της Μαραθιάς στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 11 π.μ..

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, όπως για την κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης της σταφίδας τουλάχιστον 2 ευρώ/κιλό δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αιγιάλεια, που τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 11 π.μ. προχωρούν σε προσυγκέντρωση στον κόμβο του ΓΝ Αιγίου για το στήσιμο μπλόκου με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ, με κάλεσμα που απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Σε Στερεά και Εύβοια

Συγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων και στήσιμο μπλόκου στον κόμβο της Στροφυλιάς τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Εύβοιας. Η απόφαση για στήσιμο μπλόκου τη Δευτέρα πάρθηκε σε συνέλευση αμέσως μετά την κινητοποίηση με μηχανοκίνητη πορεία από τον κόμβο της Στροφυλιάς μέχρι τη Λίμνη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και των διεκδικήσεων του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, στήριξη του χαμένου εισοδήματος, άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο πλευρό των αγροτών της Βόρειας Εύβοιας βρίσκονται οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο για τη στήριξή τους. Το πρόγραμμα απασχόλησης στο δάσος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ο κίνδυνος να μείνουν ανασφάλιστοι είναι άμεσος, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους υλοτόμους για τους οποίους δεν προβλέπεται κανένα μέτρο στήριξης.

Στη Φθιώτιδα, στις 7 και 8 Φλεβάρη θα ξεκινήσει η συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ενώ ο ΑΣ Μακρακώμης θα συγκεντρώσει τρακτέρ στον κόμβο στο Καστρί και ο ΑΣ Δυτικής Λοκρίδας στον κόμβο του παλιού «Λεβέντη», με στόχο στις 10 Φλεβάρη να συγκροτηθεί κεντρικό μπλόκο στην Ανθήλη.

Στη Λιβαδειά, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και αγρότες της ευρύτερης περιοχής πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες μια σειρά από συσκέψεις (Λιβαδειά, Ορχομενό), με στόχο στις αρχές της βδομάδας να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ