Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κάθε καρυδιάς καρύδι μπαίνει στο «αυτόνομο» σχολείο που υπερασπίζονται

Περισσεύει η υποκρισία στη δικομματική αντιπαράθεση που ξεδιπλώθηκε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την έγκριση, από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σχολής «Ελληνική Αγωγή» για τα σχολεία. Η «Ελληνική Αγωγή» είναι ένα ιδιωτικό Εργαστήρι Ελεύθερων Σπουδών του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε το ΙΕΠ για το θέμα, τα προγράμματα που εγκρίθηκαν για προαιρετικές δράσεις εκτός σχολικού ωρολογίου προγράμματος αφορούν «δημιουργικές δραστηριότητες» για περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και προϊστορίας. Με αφορμή τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Νίκου Φίλη, κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων σε έναν ορυμαγδό, μια «οχλαγωγία αντιεπιστημονικών, αντιπαιδαγωγικών και οπισθοδρομικών απόψεων» και πρόσθεσε ότι πρώτο μέλημα μιας νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αποκατάσταση του κύρους και της επιστημονικότητας του ΙΕΠ.

Πρόκειται για περισσή υποκρισία καθώς το σημερινό σχολείο είναι δημιούργημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, φέρει την υπογραφή τους. Και στο επίσημο περιεχόμενο του σημερινού σχολείου βρίσκονται και ο ανορθολογισμός, η άρνηση της αντικειμενικότητας της αλήθειας, οι αντιδραστικές αντιλήψεις που λένε ότι δεν χρειάζεται η γενική μόρφωση αν κάποιος δεν προορίζεται να γίνει επιστήμονας ή ότι δεν χρειάζονται π.χ. η Βιολογία, η Φυσική, η Χημεία, αν κάποιος επιλέγει άλλη κατεύθυνση.

Επιπλέον θυμίζουμε ότι με τον νόμο 4823 που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2021, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες των σχολείων για κάθε είδους «προγράμματα και δράσεις πολιτιστικού, αθλητικού, κοινωνικού ή εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος», για τα οποία δεν απαιτείται καν έγκριση. Δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία να μπαίνει κυριολεκτικά κάθε καρυδιάς καρύδι, προκειμένου να πραγματοποιεί προγράμματα, να διοργανώνει δραστηριότητες, να κάνει την προπαγάνδα του στα παιδιά με βάση τα δικά του συμφέροντα και επιδιώξεις, καθιστώντας τον καθένα διαμορφωτή συνειδήσεων των μαθητών μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι δε γνωστά και με τη βούλα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τα προγράμματα της αμερικάνικης πρεσβείας στα σχολεία ή πρόσφατα προγράμματα ξαναγραψίματος της Ιστορίας από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι καθαγιασμένα όλα τα προγράμματα που προπαγανδίζουν την ΕΕ, είναι ασταμάτητα εδώ και δεκαετίες τα προγράμματα επιχειρηματικότητας με τη σφραγίδα του ΣΕΒ στα σχολεία κ.λπ. και μαζί με αυτά μπορεί να γίνεται πραγματική κατάληψη του δημόσιου σχολείου από τον κάθε τυχάρπαστο ιδιώτη, από τον κάθε επιχειρηματία - χορηγό, από τις αμφιλεγόμενες ΜΚΟ.

Αυτό είναι το αυτόνομο σχολείο που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και που υπηρετεί πιστά και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, που χαιρέτιζε και ο πρώην υπουργός του Κ. Γαβρόγλου, λέγοντας με νόημα ότι «κι εμείς δεν πρέπει να είμαστε με τέτοια έμφαση σε θέματα πια όλα να ρυθμίζονται κεντρικά»...


Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ