Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Μια σημαντική προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ

Μια χειροποίητη ξυλόγλυπτη μαθητική κασετίνα... Αυτό το μικρό αντικείμενο κρύβει πίσω του μια συγκινητική ιστορία αλληλεγγύης και στήριξης των φυλακισμένων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών από τους «απέξω».

Η κασετίνα προσφέρθηκε, πριν από λίγο καιρό, στο Αρχείο του ΚΚΕ από τον Κώστα Αγγελόπουλο, μέσω της Οργάνωσης της Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος.

Οπως αναφέρει ο ίδιος ο Κ. Αγγελόπουλος σε σημείωμά του, η συγκεκριμένη κασετίνα κατασκευάστηκε από Μυτιληνιό αγωνιστή πολιτικό κρατούμενο στις φυλακές Αβέρωφ στις αρχές της δεκαετίας του '50 και δόθηκε ως δώρο στη μητέρα του Μαρία Αγγελοπούλου - Ρεπανέλη, για να το δώσει στον ίδιο, όταν έγινε μαθητής στην Α' τάξη του Δημοτικού.

«Εγώ γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα σε ένα σπίτι δύο δωματίων στην οδό Αλάστορος, ακριβώς στο πίσω μέρος των φυλακών Αβέρωφ», σημειώνει ο Κ. Αγγελόπουλος και συνεχίζει: «Οπως μου περιέγραψαν οι γονείς μου, οι φυλακισμένοι όταν έβγαιναν στα παράθυρα των κελιών τους έβλεπαν την οδό Αλάστορος και βέβαια το σπίτι μου. Ετσι οι συγγενείς των φυλακισμένων αγωνιστών ερχόντουσαν κάτω από το παράθυρο του σπιτιού μας και μιλούσαν με τους κρατούμενους, όσο μπορούσαν βέβαια χωρίς να τους βλέπουν οι χωροφύλακες από τα φυλάκια στη μάντρα της φυλακής. Η μητέρα μου, Μαρία Αγγελοπούλου - Ρεπανέλη, καταγόταν από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ετσι με τη γνωριμία της με τους συγγενείς των φυλακισμένων κρατούσε διάφορα πράγματα και τα πήγαινε στους φυλακισμένους. Αυτό είχε ως συνέπεια οι γονείς μου να καλούνται στην Ασφάλεια και να τους γίνονται παρατηρήσεις για τη δραστηριότητά τους».

Η σπουδαία αυτή προσφορά υπενθυμίζει τη σημασία του να δίνονται τέτοια ντοκουμέντα για τον εμπλουτισμό του Αρχείου του ΚΚΕ, για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ