Τρίτη 15 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το ΣτΕ για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τις τριετίες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχαν υποβάλει ο ΣΕΒ και άλλες περιφερειακές εργοδοτικές ενώσεις και με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φλεβάρη 2019, με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 28,33 και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων απορρίφθηκε ως απαράδεκτη, καθώς κρίθηκε ότι η επίμαχη εγκύκλιος είναι καθαρά «ερμηνευτική» και δεν μπορεί να προσβληθεί από το ΣτΕ.

Η προσφυγή από τους εργοδότες είχε γίνει υποστηρίζοντας ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η παραπάνω εγκύκλιος προέβλεπε την καταβολή τους. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι η εγκύκλιος «δεν είναι εκτελεστή, διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου» και προσθέτει ότι οι υποδείξεις που περιέχει «δεν είναι καθεαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι' αυτούς».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣτΕ «δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις σχετικά με το ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη (σ.σ. εγκύκλιος υπουργείου Εργασίας) δεν αποτελεί κατόπιν τούτων εκτελεστή διοικητική πράξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ