Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Ενεργοποιήθηκε ο νόμος περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης»

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζ. Τριντό, ενεργοποίησε προχτές βράδυ τον νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης (είχε ψηφιστεί πριν από 30 χρόνια περίπου), δίνοντας πρόσθετες εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επικαλούμενος την αντιμετώπιση αποκλεισμών δρόμων και «διαμαρτυριών» από το λεγόμενο «Κομβόι Ελευθερίας». Οι εν λόγω διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Τριντό, με αιχμή αιτήματα κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών ξεκίνησαν πριν από 3 βδομάδες στην Οτάβα, επεκτάθηκαν σε μεθοριακά περάσματα και προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Ο Τριντό υποστήριξε πως δεν ενεργοποιεί τον νόμο για να χρησιμοποιήσει τον στρατό εναντίον των διαδηλωτών, αλλά για να «διευκολύνει» τις αστυνομικές δυνάμεις, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ τους και μεταξύ πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

Χτες βράδυ, παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Οτάβα, υπό το βάρος των επικρίσεων ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τις «διαμαρτυρίες».

Η ενεργοποίηση του νόμου περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» ήρθε μερικές ώρες μετά τη σύλληψη 11 διαδηλωτών μεταξύ της καναδικής περιοχής Κουτς στην κεντροδυτική επαρχία Αλμπέρτα και της αμερικανικής πολιτείας Μοντάνα. Στα αυτοκίνητα των 11 που συμμετείχαν σε μπλόκο μεθοριακού περάσματος ΗΠΑ - Καναδά βρέθηκε ένα κανονικό μικρό οπλοστάσιο με αυτόματα πυροβόλα, πιστόλια, μία ματσέτα, μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ