Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Στις αρχές Μάρτη ο Ισραηλινός Πρόεδρος στην Τουρκία

Τέλη Φλεβάρη αναμένεται σε Λευκωσία και Αθήνα

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτζογκ
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ι. Χέρτζογκ
Κλιμάκιο υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων αναμένεται να βρεθεί σήμερα και αύριο στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου, Ι. Χέρτζοκ, στην Τουρκία, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Μάρτη.

Προηγουμένως ο Ισραηλινός Πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία και την Αθήνα. Πιθανότερη ημερομηνία επίσκεψής του στην Αθήνα θεωρείται η 24η Φλεβάρη, οπότε αναμένεται να συναντηθεί με την ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία σημαντικής επιδείνωσης των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών, με αφορμή την εισβολή του ισραηλινού στρατού, τον Μάη του 2010, στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» του στολίσκου «Ενας στόλος για τη Γάζα», με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 Τούρκων που επέβαιναν σε αυτό από ισραηλινά πυρά.

Προετοιμάζοντας αυτήν την επίσκεψη, αναμένονται στο Ισραήλ ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ι. Καλίν, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Εκτός από τις συναντήσεις τους με Ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Αλόν Ουσπίζ, οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιθανότατα θα μεταβούν στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μ. Αμπάς.

Στο μεταξύ, χτες, λίγο πριν από την επιβεβαίωση του ταξιδιού του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Οι σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση είναι ένα από τα θέματα που προκαλούν τριβές στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, ωστόσο οι συνολικότερες αναδιατάξεις στην περιοχή και οι επιδιώξεις των αστικών τάξεων των δύο χωρών φαίνεται πως δημιουργούν έδαφος «επίλυσης» τέτοιων προβλημάτων.

Νέες δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων

Χτες, εξάλλου, σε νέα επέμβαση ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών στο χωριό Ναμπίχ Σάλεχ (έξω από τη Ραμάλα) σκοτώθηκε ο 26χρονος Παλαιστίνιος Νιχάντ Αμίν αλ Μπαργούτι.

Προχτές, σε ανάλογη εισβολή του ισραηλινού στρατού σε χωριό της Δυτικής Οχθης σκοτώθηκε ένας 17χρονος Παλαιστίνιος.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μπένετ στο Μπαχρέιν

Με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα, και τον πρωθυπουργό - πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Σαλμάν μπιν Χάμαντ αλ Χαλίφα, συναντήθηκε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ν. Μπένετ, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στο μικρό αυτό κρατίδιο του Κόλπου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρίγκιπας διάδοχος στη Μανάμα τόνισε πως όλες οι «υπεύθυνες χώρες» θα πρέπει να κάνουν «προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης», εκφράζοντας στη συνέχεια την ευχή να μη γίνει ποτέ πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μπένετ από την πλευρά του διέκρινε μια «πολύ μεγάλη ευκαιρία», προσθέτοντας πως ήρθε από το Ισραήλ πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της χώρας του στο Μπαχρέιν, «με πνεύμα καλής θέλησης, συνεργασίας έναντι κοινών προκλήσεων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε τις αιχμές έναντι του Ιράν, υποστηρίζοντας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες σε εφημερίδα του Μπαχρέιν ότι «το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στην περιοχή και θα βοηθήσει τους συμμάχους του».

Χτες, εξάλλου, αντιπροσωπεία Ισραηλινών διπλωματών, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή του Τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, μετέβη στη Βιέννη, όπου συνάντησε τον Ρώσο απεσταλμένο που παρακολουθεί από κοντά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ