Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Δοκιμασμένες συνταγές που ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια

Με μια σειρά μέτρα υποτίθεται «για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας», στην πεπατημένη όσων έχουν παρθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς να δίνεται καμία ουσιαστική λύση, επιχειρεί η κυβέρνηση να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη στη Θεσσαλονίκη.

Τα νέα μέτρα, όπως και όλα τα προηγούμενα, κινούνται στις γνωστές λογικές της αυστηροποίησης των ποινών, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν από το κράτος και για την περαιτέρω περιστολή λαϊκών ελευθεριών. Παρουσιάστηκαν επίσημα σε διακυβερνητική συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν τα εξής:

- Αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από 6 μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.

- Επανέρχεται ο λεγόμενος «κουκουλονόμος», καθώς καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση στην ουσία ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, όπως άλλωστε και στο παρελθόν, όπου είχε θεσμοθετηθεί ο «κουκουλονόμος» για τις διαδηλώσεις.

- Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, που θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

- Οσον αφορά τους οργανωμένους οπαδούς και το καθεστώς λειτουργίας λεσχών και συνδέσμων τους, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους μέχρι τις 31/7/2022.

- Από τον ερχόμενο Αύγουστο η ευθύνη της λειτουργίας των συνδέσμων - λεσχών, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα περάσει στις ΠΑΕ/ΚΑΕ, δηλαδή βάζει εκείνους που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι' αυτά τα φαινόμενα ...να περιφρουρήσουν τους συνδέσμους. Ακόμα, προανήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου στην Αστυνομία.

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας, ενώ έκανε απολογισμό των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. κατά τις τελευταίες δυο βδομάδες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε 575 ελέγχους σε συνδέσμους οπαδών σε όλη τη χώρα και έκλεισε 67 που λειτουργούσαν παράνομα, ενώ προέβη και σε 17 συλλήψεις.

Ιδια γεύση...

Η ιστορία των σχετικών μέτρων, κάθε φορά που σημειώνονταν τέτοια περιστατικά, κρατά από παλιά. Θυμίζουμε ενδεικτικά τον νόμο Βενιζέλου το 2002, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα προσωποποιούσε τάχα τις ευθύνες για τυχόν επεισόδια και γι' αυτό θα δρούσε προληπτικά. Με τον ίδιο νόμο προβλεπόταν η εγκατάσταση καμερών τουλάχιστον στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας. Με τον νόμο Ορφανού, το 2006, θεσπίστηκε το «ιδιώνυμο», βάσει του οποίου οδηγούνταν στη φυλακή όλοι όσοι συλλαμβάνονταν για επεισόδια στα γήπεδα. Δύο χρόνια αργότερα καταργήθηκε. Το 2012 το «ιδιώνυμο» επανήλθε στον νόμο Γερουλάνου - Μπιτσαξή, με προϋποθέσεις, ενώ στον νόμο Κοντονή, του 2015, προβλεπόταν ότι η επιβαλλόμενη ποινή μπορούσε να ξεπεράσει το ανώτατο όριο αν ο δράστης χρησιμοποιούσε όπλο ή αν εκδήλωνε ρατσιστική συμπεριφορά, ανάλογα με τη βαρύτητα των πράξεών του. Με τον νόμο του 2015 απαγορεύτηκε η συμμετοχή οποιασδήποτε ομάδας σε γήπεδα που δεν έχουν κάμερες και χωρίς να υπάρχει ηλεκτρονικό - ονομαστικό εισιτήριο.

Κι όμως, τα επικίνδυνα και νοσηρά φαινόμενα παραμένουν. Γιατί κανένας απ' αυτούς τους νόμους δεν ήθελε και δεν μπορούσε να αγγίξει την ουσία του προβλήματος και να καταπολεμήσει τις πραγματικές αιτίες, δηλαδή τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούν τα νήματα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Οι παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων ήταν «τόσο όσο» για να περιφρουρήσουν το «προϊόν» των μεγαλοεπιχειρηματιών και των χορηγών από την απαξίωση.

Ολοι αυτοί που τώρα κόπτονται για τη δολοφονία του 19χρονου και για τη «βία στα γήπεδα», παριστάνουν τους ανήξερους για τον τρόπο που «χτίζονται» οι οπαδικοί στρατοί για την περιφρούρηση ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, με τον μανδύα της «αγάπης για την ομάδα». Κάνουν πως δεν ξέρουν για τις σχέσεις των προέδρων και των χορηγών των ΠΑΕ με τους συνδέσμους, για τις σχέσεις αυτών των στρατών με φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες, όπως για άλλη μια φορά αναδείχθηκε με αφορμή τις επιθέσεις σε ΕΠΑΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Και, μην ξεχνάμε, καμία κυβέρνηση δεν δέχτηκε τις προτάσεις του ΚΚΕ για υπαγωγή των αθλητικών ανώνυμων εταιρειών στο υπουργείο Ανάπτυξης και απαγόρευση της συμμετοχής τους στις λίστες του στοιχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ