Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Μακριά από την ουσία και τη ρίζα των προβλημάτων

Μόνο η πάλη του λαού μπορεί να ξεριζώσει τη σαπίλα που γεννά η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης στη συζήτηση της «Σύμβασης Σεν Ντενί» στην Επιτροπή της Βουλής

Και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό μένουν μακριά από την ουσία, αποφεύγοντας να χτυπήσουν το φαινόμενο στη ρίζα του, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα» («Σύμβαση Σεν Ντενί»). Το ΚΚΕ καταψήφισε τη Σύμβαση, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή της Βουλής.

Οπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μ. Συντυχάκης, η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό είναι αυτή που παράγει και αναπαράγει τη σήψη, τη βία, τη χειραγώγηση των αγώνων και την ασυδοσία. Πρόκειται για φαινόμενα που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν, γιατί δεν θέλουν. Το κύριο μέλημά τους είναι πάντα η προσαρμογή του νομοθετικού περιβάλλοντος στη στρατηγική της ΕΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων για την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου και των άλλων αθλημάτων.

Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ως αιτίες του φαινομένου - πέραν της επιχειρηματικής δράσης, που η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο - και άλλες πλευρές, όπως η ανεργία των νέων, οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες που επιτρέπουν την εμφάνιση φασιστικών οργανώσεων και τη συνύπαρξή τους με λούμπεν στοιχεία, η υποστήριξή τους από οπαδικά ΜΜΕ κ.λπ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντί να κόψει το κεφάλι της Λερναίας Υδρας περνάει από τον ερχόμενο Αύγουστο τη λειτουργία των συνδέσμων στην ευθύνη των ΠΑΕ και ΚΑΕ, όταν είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες δημιουργούν τους ιδιωτικούς στρατούς για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο άρθρο της Σύμβασης για τη δημιουργία «γραφείου πληροφοριών του ποδοσφαίρου» εντός της αστυνομίας, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κ.ά. με αντίστοιχα γραφεία του εξωτερικού. Χαρακτήρισε συνήθη τακτική της ΕΕ να προωθεί, με πρόσχημα τη βία μέσα και έξω από τα γήπεδα, ειδικές κατασταλτικές κατευθύνσεις σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο που απλώνονται σε όλο το κοινωνικό πεδίο. Σημείωσε ότι αυτό το μέτρο αποτελεί «φύλλο συκής» για έναν ακόμα μηχανισμό παρακολούθησης και παραβίασης δημοκρατικών ελευθεριών, χρήσης προσωπικών δεδομένων εντός και εκτός των γηπέδων, που γρήγορα θα μετατραπεί σε έναν μηχανισμό γενικότερου φακελώματος.

Καταλήγοντας τόνισε ότι μόνο η πάλη του λαού μπορεί να ξεριζώσει τη σαπίλα που γεννάει η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Επίσης ότι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως η μεταφορά των ΠΑΕ και ΚΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης για να μην τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης, και η κατάργηση του τζόγου στον αθλητισμό, είναι επίκαιρες και αναγκαίες και συγκρούονται με το κατεστημένο, αλλά διαχρονικά απορρίπτονται από τις κυβερνήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ