Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που κλιμακωτά χτίζουν την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων

Εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για τα πανεπιστήμια διοργάνωσε η ΤΕ Βρετανίας του Κόμματος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Φλεβάρη στο Λονδίνο, από την Τομεακή Επιτροπή Βρετανίας του ΚΚΕ, εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων του Κόμματος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του KKE.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο τέλος της δεύτερης βδομάδας απεργίας του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα βρετανικά πανεπιστήμια. Μιας απεργίας που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα αδιέξοδα των βρετανικών πανεπιστημίων, τα προβλήματα για το προσωπικό και τους ταξικούς φραγμούς για τους φοιτητές.

Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, πώς διαδοχικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αίρουν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και το μετατρέπουν σε πανεπιστήμιο - επιχείρηση. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα που έδωσε για την αξιοποίηση των βρετανικών πανεπιστημίων ως «προτύπου» για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της διδασκαλίας, των προγραμμάτων σπουδών, αλλά κυρίως της επιστημονικής έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στάθηκε επίσης στα βασικά σημεία του νέου νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια, όπως τα παρουσίασε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για προσπάθεια πιο ασφυκτικού ελέγχου των οργάνων διοίκησης, προκειμένου να περπατήσει ακόμα πιο γρήγορα και βαθιά το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, οι συμπράξεις με τις επιχειρήσεις, το άνοιγμα στην εκπαιδευτική αγορά των πιστοποιήσεων και των πολλαπλά κατηγοριοποιημένων πτυχίων και προσόντων. Δεν φαίνεται όμως να προχωρά σε αλλαγές που ακούστηκαν ή και «δουλεύτηκαν» προπαγανδιστικά το προηγούμενο διάστημα, όπως η κατάργηση του τμήματος ή η προώθηση ατομικών και ευέλικτων μονοπατιών μάθησης. Σε αυτά τα ζητήματα φαίνεται να μετράει και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις εκ μέρους των φοιτητών ή και του ΔΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας δίνουν τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που κλιμακωτά χτίζουν την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, να καταδικαστούν από την πλατιά πλειοψηφία των φοιτητών, των εργαζομένων και των διδασκόντων στα πανεπιστήμια.

Σημαντικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν από ακαδημαϊκούς που μετέφεραν πείρα από τη Βρετανία.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Παναγιώτης Ρεντζελάς, Γραμματέας της ΤΕ Βρετανίας και πανεπιστημιακός, καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς διαχωρισμούς στην πρόσβαση και τη δυνατότητα σπουδών των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με την εισαγωγή κατώτατης βάσης και ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων αξιολόγησης της διδασκαλίας. Η Νίκα Μπαλωμένου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος του σωματείου ακαδημαϊκού προσωπικού UCU στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι, περιέγραψε την πείρα που έχει συγκεντρωθεί από την πρόσφατη απεργία στα πανεπιστήμια. Ο Γιώργος Δεληγιαννίδης, αναπληρωτής καθηγητής στον Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περιέγραψε πώς η διαδικασία αξιολόγησης στην έρευνα και στη διδασκαλία αξιοποιείται για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων. Τέλος ο Παναγιώτης Κλουκίνας, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, μίλησε για την εμπορευματοποίηση του βρετανικού πανεπιστημίου και τις επιπτώσεις που έχει στις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού, όπως και στην ποιότητα σπουδών των φοιτητών.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πανεπιστημιακοί, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό σε πανεπιστήμια και φοιτητές. Οι περισσότεροι ήταν νέοι μετανάστες στη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ