Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι πληγέντες ακόμα περιμένουν...

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ στο Ζάρκο Τρικάλων

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις - έως και 6,3 Ρίχτερ - και οι εκατοντάδες μετασεισμοί αναστάτωσαν τον νομό της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, και εκατοντάδες οικογένειες διαπιστώνουν την ανεπάρκεια αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Τα προβλήματα αυτά διαπίστωσε αντιπροσωπεία στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Σωτήρη Σωτηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Τρικάλων και μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας, Αλέκο Νταούλα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και του ΤΓ Τρικάλων, Τάσο Τσιαπλέ και Βάσω Μπακάση, μέλη της ΕΠ Θεσσαλίας και περιφερειακούς συμβούλους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Ζάρκο Τρικάλων, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με σεισμόπληκτους και τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας.

Τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Φαρκαδόνας είναι τα εξής:

-- Από τους 87 σεισμόπληκτους που αιτήθηκαν το ποσό των 600 ευρώ για τα πρώτα έξοδά τους, υπάρχουν αρκετοί που δεν το έλαβαν.

-- Από τους ελέγχους, που όπως καταγγέλλουν αρκετοί σεισμόπληκτοι δεν έγιναν σωστά στα σπίτια και άλλα κτίσματα του χωριού, 50 σπίτια και αποθήκες κρίθηκαν κατεδαφιστέα, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η κατεδάφισή τους, ούτε η απομάκρυνση των μπάζων από όσα υπέστησαν ζημιές.

-- Οι σεισμόπληκτοι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει, και εύλογα ανησυχούν ότι τελικά σ' αυτούς θα μεταφερθούν η κρατική ευθύνη και το δυσβάσταχτο κόστος για την κατεδάφιση και απομάκρυνση των μπάζων.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για οικοσκευή και επιδιορθώσεις, σε κανέναν σεισμόπληκτο δεν δόθηκε το 100% της ζημιάς. Στους περισσότερους έχει δοθεί ένα μικρό μέρος της αποζημίωσης, σε άλλους καθόλου, αλλά σημειώθηκαν και πολλές αδικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Για σπίτι που χαρακτηρίστηκε «κόκκινο» δόθηκαν 1.000 ευρώ αποζημίωση για οικοσκευή, ενώ σε «πράσινα» δόθηκαν διπλάσια ποσά.

-- Αρκετές παλιές κατοικίες ή αποθήκες που υπέστησαν ζημιές δεν έχουν οικοδομική άδεια και σχετικά έγγραφα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την είσπραξη της αποζημίωσης.

-- Τρεις μικροεπαγγελματίες του χωριού υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό, και έμειναν χωρίς εισόδημα και καμία ουσιαστικά στήριξη μέχρι τώρα.

-- Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, που υπέστη ζημιές και είναι αρκετά παλιό, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση αν θα κατεδαφιστεί και αν θα κατασκευαστεί νέο.

-- 22 οικογένειες εξακολουθούν να διαμένουν στα κοντέινερ των 25 τ.μ., κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, πολύ χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα και πολύ υψηλών το καλοκαίρι, που προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με ένα κλιματιστικό.

-- Στον καταυλισμό με τα κοντέινερ δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης, ούτε κοινόχρηστος χώρος για τις ανάγκες αυτών που διαμένουν εκεί, ενώ η σύνδεση ίντερνετ είναι προβληματική.

-- Επίσης στη δομή υπάρχουν ηλικιωμένοι και οι 15 από τις 22 οικογένειες έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη στη δομή.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν ότι μπροστά σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα χρειάζεται να δυναμώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Σε αυτήν την υπόθεση οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στους σεισμοπαθείς. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα αναδείξουν τα προβλήματά τους με Ερωτήσεις στη Βουλή και το Περιφερειακό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ