Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα βαλλιστική δοκιμή

Νέα εκτόξευση πυραύλου έγινε χτες από τη Βόρεια Κορέα, η 10η βαλλιστική δοκιμή από την αρχή της χρονιάς. Το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap», επικαλούμενο το Γενικό Επιτελείο της χώρας, μετέδωσε ότι η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο «άγνωστου τύπου» από την περιοχή Σουνάν, κάνοντας λόγο για «αποτυχημένη δοκιμή» και προσθέτοντας πως ΗΠΑ και Νότια Κορέα κάνουν «περαιτέρω ανάλυση» των παραμέτρων της δοκιμής.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε τη δοκιμή και αξίωσε η Πιονγιάνγκ να απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Πριν μερικές μέρες, όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Chosun Ilbo», οι αρμόδιες υπηρεσίες του απερχόμενου Προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε Ιν, ενημέρωσαν τον νέο Πρόεδρο, Γιουν Σοκ Γελ, ότι επίκειται άμεσα εκτόξευση ICBM.

Ακόμα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον δύο από τις βαλλιστικές δοκιμές που έκανε η Πιονγιάνγκ από την αρχή του έτους αφορούσαν πύραυλο διηπειρωτικό, τον «Hwasong-17», που μέχρι τώρα δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτύξει στη Νότια Κορέα και έκαναν αεροπορικά γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επανέλαβε χτες τις ελπίδες του Πεκίνου ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα θα διατηρηθούν στη Χερσόνησο» και πρόσθεσε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν από κοινού για την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ