Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι αυξήσεις στο ρεύμα κάνουν το νερό ... νεράκι για το λαό

Συνάντηση βουλευτών του ΚΚΕ με εκπροσώπους της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης

Από τη συνάντηση στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή
Από τη συνάντηση στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή
Το νερό «νεράκι» κινδυνεύουν να πουν οι κάτοικοι εκατοντάδων περιοχών της περιφέρειας, καθώς οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) (υπεύθυνες για ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αφαλατώσεις κ.ά.) προειδοποιούν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στην Ενέργεια, ενώ ήδη έχει εμφανιστεί το φαινόμενο λόγω των απλήρωτων λογαριασμών των ΔΕΥΑ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ κ.λπ.) να κλείνουν αντλιοστάσια και ολόκληρες περιοχές να απειλούνται να μείνουν χωρίς ύδρευση. Επιπλέον, προειδοποιούν ότι αν μετακυλιστεί το κόστος στους δημότες, τότε αμέτρητες εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα τιμολόγια για να εξασφαλίσουν αυτό το πολύτιμο αγαθό, που είναι πια υπόθεση ζωής.

Το ζοφερό αυτό πρόβλημα τέθηκε χτες κατά τη συνάντηση των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη και Μανώλη Συντυχάκη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ενωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Γιώργη Μαρινάκη (δήμαρχος Ρεθύμνης) και Απόστολο Καλογιάννη (δήμαρχος Λαρισαίων) αντίστοιχα, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, η επιβάρυνση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβρη ήταν 25 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα αναμένονται από τον Γενάρη έως τον Μάρτη. Η διαφορά από τον Αύγουστο «είναι αυτή τη στιγμή 50 με 55 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για απίστευτη επιβάρυνση που δεν μένει μόνο στην Ενέργεια, αλλά συμπαρασύρει όλο το δημοτικό και δημόσιο έργο εκτινάσσοντας το κοστολόγιο», ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης, προσθέτοντας όσον αφορά τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας: «Πρώτη φορά βλέπουμε επιχειρηματία που όταν κερδίζει το κέρδος είναι δικό του και όταν χάνει κάνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η μετακύλιση του κόστους δηλαδή πάει κατευθείαν στον καταναλωτή. Είναι τραγικό αυτό που έχει γίνει». Ενώ έφερε ως παράδειγμα τον δήμο Ρεθύμνης, που οφείλει πλέον 3,5 εκατ. στη ΔΕΗ.

Αντίστοιχα ο Απ. Καλογιάννης ανέφερε ότι έκλεισαν αντλιοστάσια σε Μεσολόγγι, Καβάλα και Ζάκυνθο.

Επισήμανε πως ακόμα και η αξιοποίηση των ΑΠΕ, που διαφημίζεται, είναι αδύνατη, αφού «δεν έχουμε χώρο να συνδεθούμε. Ο χώρος που προβλεπόταν για τους δήμους έχει εξαφανιστεί από τους μεγάλους ομίλους που συνεχώς αδειοδοτούνται και συνδέουν». Πρόσθεσε πως «ειδικά στη Θεσσαλία η κατάσταση είναι τραγική. Από τα Φάρσαλα έως τη Λάρισα, από την Ελασσόνα έως τη Λάρισα όλος ο κάμπος έχει γεμίσει από γυαλιά. Ενώ αγοράζουν κτήματα και βάζουν φωτοβολταϊκά και σε γη υψηλής παραγωγικότητας».

Πρόσθεσε ακόμα πως και χώρος αν τελικά βρεθεί, θα πρέπει να υπάρξει στους δήμους πρόγραμμα υποβοήθησης για να δημιουργηθούν τέτοιες εγκαταστάσεις.

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΕΔΕΥΑ είναι να αυξηθεί η επιδότηση για τις ΔΕΥΑ από τα 65 ευρώ/MWh που είναι σήμερα, στα 210 ευρώ/MWh, για να καλυφθεί το κόστος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Να ρυθμιστούν τα χρέη προς τους παρόχους Ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένους ΕΤΜΕΑΡ.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τα αιτήματα για απρόσκοπτη υδροδότηση

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τα αιτήματα της Ενωσης και στη Βουλή όπως με κατάθεση Ερώτησης, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τα οδυνηρά αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας, που εφαρμόζουν ευλαβικά όλες οι κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και οξύνοντας τους ανταγωνισμούς τους. Την ίδια ώρα όμως «αυξάνει αλματωδώς η ενεργειακή φτώχεια, ενώ σε συνδυασμό με τα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα, την ανεργία κ.ο.κ., πάει πολύ πίσω συνολικά το βιωτικό επίπεδο του λαού».

Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση μετακύλιση του κόστους στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών και ταυτόχρονα θα πρέπει να «οργανωθεί ορυμαγδός διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων από όλους ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές ιδιαίτερα στα είδη που είναι κοινωνικά αγαθά» για την κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα ενεργειακά αγαθά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ