Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σήμερα το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης χτυπάει η καρδιά των αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Μετά από 3 βδομάδες σκληρής μάχης στα μπλόκα, σήμερα Παρασκευή η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς χτυπάει στην Αθήνα, στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά τη συγκέντρωση, θα γίνει πορεία προς τη Βουλή και επίδοση ψηφίσματος με τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών στον πρόεδρο της Βουλής και στα πολιτικά κόμματα.

Ηδη από χτες το βράδυ αναχώρησαν για τον Πειραιά οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, ενώ σήμερα από τα χαράματα ξεκινούν συγκροτημένα, με λεωφορεία αλλά και με ΙΧ αυτοκίνητα, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, τρακτέρ θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την Αταλάντη Φθιώτιδας και από τη Βοιωτία, και θα κατευθυνθούν οργανωμένα μέσω της Εθνικής Οδού για την πλατεία Βάθης.

Μαζί τους θα βρεθούν εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα από την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, για να στηρίξουν ενεργά τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, να ενισχύσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και τον λαό για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική που αφήνει αναξιοποίητες τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Διεκδικούν το αυτονόητο: Να καλλιεργήσουν και φέτος τα χωράφια τους

Οι βιοπαλαιστές αγρότες συμμετέχουν σήμερα μαζικά στο συλλαλητήριο καθώς, παρά τα ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών τους, τα βασικά αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν, διαμορφώνοντας ασφυκτικές συνθήκες για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και την επιβίωσή τους.

Σαν να μην έφτανε η ήδη ζοφερή κατάσταση, ήρθαν και οι επιπτώσεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που χτυπάνε με μεγάλη σφοδρότητα τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως και τον υπόλοιπο λαό, με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Απέναντι στα μέτρα - κοροϊδία απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στην ακρίβεια τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με βάση πάντα τις περιβόητες «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και τη «δημοσιονομική της σταθερότητα», οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι απαιτούν μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Αλλωστε, στις απανωτές αυξήσεις στην Ενέργεια, που προϋπήρχαν, ως αποτέλεσμα της «πράσινης μετάβασης» και των επεκτατικών μέτρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ήρθαν να προστεθούν και οι «πολεμικές ανατιμήσεις».

Π.χ. το πετρέλαιο, που οι αγρότες πλήρωναν έτσι κι αλλιώς πανάκριβα (1,6 ευρώ το λίτρο), «σκαρφάλωσε» στα 2 ευρώ. Αντίστοιχες αυξήσεις έχουν σημειωθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές.

Μόνο με τον αγώνα υπάρχουν αποτελέσματα

Η πείρα που έχουν αποκτήσει οι βιοπαλαιστές αγρότες στον μακρύ και δύσκολο αγώνα για την επιβίωσή τους επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν «σωτήρες» που θα λύσουν τα προβλήματά τους, αλλά μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατάφεραν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθυστέρησαν μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος τους.

Με τα πολυήμερα μπλόκα του προηγούμενου μήνα ανάγκασαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για το διάστημα Απρίλη - Οκτώβρη 2022. Επίσης εκδόθηκαν νέα, μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών από τη ΔΕΗ για την περίοδο Αυγούστου - Δεκέμβρη 2021, δόθηκαν επιπλέον χρήματα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Γι' αυτό και όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων,«μπορούμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή στο συλλαλητήριο να αποσπάσουμε μεγαλύτερες κατακτήσεις από την κυβέρνηση, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμη της οργάνωσης και του αγώνα μας. Οι εξαγγελίες - κοροϊδία, ψίχουλα για τους αγρότες και συνολικά τον λαό, πρέπει να διαλύσουν οποιαδήποτε αυταπάτη υπάρχει στο μυαλό κάποιων ότι μπορούν να δοθούν λύσεις χωρίς την αγωνιστική πίεση που ασκούμε».

Κοινός ο αντίπαλος, κοινός και ο αγώνας μας

Τη στήριξή της στο μεγάλο συλλαλητήριο έχει ήδη εκφράσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Επίσης, εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας.

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής και Νήσων,«αυτήν την περίοδο έχουμε νέες μεγάλες ανατιμήσεις στη λαϊκή κατανάλωση, τη στιγμή που το εισόδημά μας πλήττεται από παντού. Ηδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα πουλιούνται 3-4 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός, και θα ανατιμηθούν κι άλλο, ενώ με τον μηνιαίο δείκτη καταναλωτή για δαπάνες διατροφής, στέγασης και μεταφορών να τρέχει κοντά στο 3%, έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε χάσει περίπου το μισό εισόδημά μας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται κάθε ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αγροτών, ενώ δίνει δισ. ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, μετατρέπει τη χώρα μας σε ΝΑΤΟικο ορμητήριο. Ο αγώνας των αγροτών ενάντια στην ακρίβεια, στο τεράστιο κόστος παραγωγής, στην καταλήστευση του κόπου τους από τους βιομήχανους και τους καπιταλιστές, που εντείνεται και λόγω της εφαρμοζόμενης ΚΑΠ, ο αγώνας για μέτρα στήριξης, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους, είναι και δικός μας αγώνας, συνδέεται άμεσα και με τη δική μας πρόσβαση σε οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ