Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Η ωμή ισραηλινή βία κλιμακώνεται

Associated Press

Η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων κλιμακώθηκε αυτή τη βδομάδα, αφού η κυβέρνηση Σαρόν φαίνεται να αξιοποιεί στο έπακρο την υποστήριξη των ΗΠΑ και προσωπικά του Προέδρου Μπους. Οι επιδρομές κατά των παλαιστινιακών εδαφών, οι εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων ανατροφοδοτούν τον κύκλο του αίματος και απομακρύνουν συστηματικά την προοπτική μιας διευθέτησης. Είναι, επίσης, σαφές ότι ο Σαρόν δε στηρίζεται μόνο στην αμερικανική υποστήριξη, αλλά και στη στάση που τηρούν οι αραβικές χώρες.

Η τελευταία πρόταση του Σαρόν για τον πλήρη αφοπλισμό των Παλαιστινίων και τη δημιουργία νεκρής ζώνης γύρω από τα παλαιστινιακά εδάφη ήταν, ουσιαστικά, μια νέα πρόκληση, αφού περισσότερο συνιστά επιβολή όρων επικυριαρχίας. Ουσιαστικά, ο στόχος της ισραηλινής ηγεσίας είναι να εξωθήσει τα πράγματα σε σημείο, που η όποια διαδικασία για την ανεύρεση λύσης να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Σαρόν θα έχει ακυρώσει, στην πράξη, την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γιάσερ Αραφάτ επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός και τη δέσμευσή του για συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις «προσπάθεια να γονατίσει ο παλαιστινιακός λαός και η ηγεσία του», προειδοποίησε, όμως, ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι πολύ δυνατός και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ