Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σλοβάκος πήρε την «πρώτη ουγγρική ταυτότητα»*

Αμφισβητείται ο προσωρινός νόμος. Ενταση μεταξύ Βουδαπέστης και Μπρατισλάβα

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Η πρώτη ταυτότητα, μια λεγόμενη ουγγρική ταυτότητα, προέρχεται από τη Σλοβακία. Στον μηχανικό ουγγρικής καταγωγής «Robert Takacs» και στην οικογένειά του επιτράπηκε να παραλάβουν στην ουγγρική Βουλή το ποθητό έγγραφο, από το χέρι του προέδρου Ferenc Madl.

Η ταυτότητα επιτρέπει στον Takacs όπως και σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους Ούγγρους στην εθνικότητα από τις γειτονικές χώρες που θα ακολουθήσουν, να αξιώνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Μπορούν να ταξιδεύουν φτηνότερα στην πατρίδα τους, να απολαμβάνουν κοινωνικές παροχές και να εργάζονται νόμιμα για ένα τακτό χρονικό διάστημα, χωρίς το γραφείο εργασίας να εξετάζει κατά πόσο η ίδια εργασία δε θα μπορούσε να εκτελεστεί από έναν ημεδαπό. Οποιος μείνει στη χώρα του και στείλει τα παιδιά του σε ένα ουγγρικό σχολείο, θα παίρνει από το ουγγρικό κράτος μια μικρή οικονομική βοήθεια.

Ο Madl μίλησε κατά την παράδοση της ταυτότητας για μια «μεγάλη πρόοδο στον τομέα της πολιτιστικής και γλωσσικής σύνδεσης». Στο μεταξύ, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πίσω από αυτόν τον προσωρινό νόμο (Statusgesetz), που ρυθμίζει την ιδιαίτερη μεταχείριση, δεν κρύβεται τίποτε άλλο από την ανάγκη ομοιογένειας.

Στην πραγματικότητα ο νόμος αυτός, που μπήκε σε εφαρμογή από την 1η του Γενάρη, προσέκρουσε σε αυστηρή κριτική μετά την έγκρισή του τον περασμένο Ιούνη από τις γειτονικές χώρες Ρουμανία και Σλοβακία. Αυτές υποθέτουν συγκεκαλυμμένες ουγγρικές εδαφικές αξιώσεις.

Εξαίρεση αποτελεί η Αυστρία

Ακόμα και η ΕΕ εξέφρασε επιφυλάξεις. Η ουγγρική μειονότητα στη (χώρα-μέλος της ΕΕ) Αυστρία έχει κατά κάποιο τρόπο από το νόμο ρητά εξαιρεθεί, γιατί η εφαρμογή του θα διαφοροποιούσε τους πολίτες ανεπίτρεπτα μεταξύ των λαϊκών ομάδων. Οι Βρυξέλλες έδωσαν στη Βουδαπέστη να κατανοήσει, ότι η εκτέλεση των διατάξεων του νόμου πρέπει να συμφωνηθεί με τους γείτονες.

Με τη Ρουμανία επιτεύχθηκε πραγματικά στις 22 του Δεκέμβρη μια συμφωνία, αλλά με ένα ανυπολόγιστο αντάλλαγμα: Το δικαίωμα παροχής άδειας εργασίας για ένα τακτό χρονικό διάστημα δεν πρέπει να δίνεται απλώς μόνον στους ουγγρικής εθνικότητας πολίτες, παρά σε όλους τους Ρουμάνους υπηκόους. Η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα φοβούνται, πως με τη συρροή εργατών από τη Ρουμανία θα μπορούσε να βυθιστεί η ουγγρική αγορά εργασίας σε χάος. Αυτό το θέμα μπορεί να κυριαρχήσει στον προεκλογικό αγώνα κατά τις εκλογές του Απρίλη.

Με τη Σλοβακία αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις επί τόπου. Ο πρωθυπουργός Mikulas Dzurinda απαιτεί μια «αυστριακή ρύθμιση», δηλαδή μη εφαρμογή του νόμου και στη δική του χώρα. Ηταν άραγε τυχαίο το ότι επιλέχτηκε ως πρώτος παραλήπτης της ουγγρικής ταυτότητας ένας Ούγγρος από τη Σλοβακία;

*Αναδημοσίευση άρθρου του Γκρέγκορ Μάγιερ στην Der Standard της Βουδαπέστης, στις 11 του Γενάρη 2002


Απόδοση: Θανάσης ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ