Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΡΙΖΑ
Δέσμη προτάσεων για τη διαιώνιση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου

Δέσμη προτάσεων για τα πανεπιστήμια έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις επεξεργάστηκε η 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη των πανεπιστημιακών του κόμματος, με τη συμμετοχή της Νεολαίας του, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Οπως ακριβώς η κυβέρνηση στον νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζει, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει το όραμά του για τα πανεπιστήμια ακόμα και με ίδιες λέξεις με τη ΝΔ, όπως διεπιστημονικότητα, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα, εξωστρέφεια, ενώ υπηρετώντας το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που έχτισαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, επιδιώκει την εντονότερη εμπλοκή του στις στοχεύσεις του κεφαλαίου. «Οι θεσμικές δυνατότητες των δημόσιων πανεπιστημίων μένουν ανεκμετάλλευτες ως προς τη συμβολή τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη συμβολή των πανεπιστημίων και των παραγωγικών φορέων θα συνδιαμορφώσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού», λέει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο και προτείνει «συστηματική μελέτη και συζήτηση για το πώς τα πανεπιστήμια θα εμπλακούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τι αυτό σημαίνει για τη δομή και τη λειτουργία τους». Στο ίδιο πνεύμα, προτείνει την επανασύσταση των Περιφερειακών Συμβουλίων που είχε θεσπίσει, τα οποία με τη συμμετοχή επιχειρήσεων, επιμελητηρίων κ.λπ. θα σχεδιάζουν την ανάπτυξη των πανεπιστημίων και τη στενότερη σύνδεσή τους με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε κάθε περιοχή.

Στις προτάσεις περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ, όπου θα εισάγονται απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και «η λειτουργία τους θα προϋποθέτει συμφωνίες των πανεπιστημίων με τοπικούς παραγωγικούς φορείς». Στη θητεία του ως κυβέρνησης, εξάλλου, είχε εξαγγείλει 5 τέτοια προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που είχαν σχεδιαστεί απευθείας από τις ενώσεις των εφοπλιστών και των εμποροβιομηχάνων του Πειραιά. Μαζί με αυτά προτείνει και γενίκευση των υπόλοιπων προγραμμάτων κατάρτισης, σεμιναρίων και πιστοποιήσεων επί πληρωμή εντός των ΑΕΙ, π.χ. Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης, θερινά σχολεία κ.ά., θέση πανομοιότυπη με αυτή της ΝΔ.

Επίσης, μιλάει ξεκάθαρα για κατάργηση των δωρεάν διανεμόμενων συγγραμμάτων στους φοιτητές λόγω κόστους, προτείνοντας «αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων για την αντικατάσταση του μοναδικού (και υπερ-δαπανηρού) συγγράμματος». Ακριβώς όπως η ΝΔ στον νόμο - πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ελληνικό Erasmus μεταξύ των ιδρυμάτων.

«Στα πανεπιστήμια υπάρχουν πολλές κατηγορίες εργαζομένων και ο αριθμός όσων είναι με επισφαλείς συμβάσεις αυξάνεται επικίνδυνα», σημειώνει ανάμεσα στις παθογένειες που εντοπίζει σήμερα στα ΑΕΙ, ωστόσο στις προτάσεις που παραθέτει υπάρχει η θεσμοθέτηση άλλης μιας κατηγορίας «ελαστικά» εργαζόμενων πανεπιστημιακών, της «βαθμίδας του Εκτακτου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΔΕΠ)».

Το «κερασάκι στην τούρτα» ανάμεσα στις προτάσεις του είναι αυτή για «κατάργηση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών», τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε ως κυβέρνηση, κατάργηση από την οποία θα υπάρχουν εξαιρέσεις «για πολιτιστικούς και ιστορικούς λόγους»... όπως το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ