Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 - ΚΑΤΑΡ
Προσπάθεια φτιασιδώματος της εικόνας στη σκιά του αίματος των εργατών

Οι πρόσφατες αναμετρήσεις των Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο ολοκλήρωσαν στο μεγαλύτερο μέρος το παζλ συμμετοχών στο Μουντιάλ 2022 του Κατάρ που αναμένεται να διεξαχθεί από τις 21 Νοέμβρη έως τις 18 Δεκέμβρη. Σε αγωνιστικό επίπεδο, πλέον έχουν γίνει γνωστές 27 εκ των 34 ομάδων που πρόκειται να συμμετάσχουν, με έξι ακόμα εισιτήρια να κρίνονται στην τελευταία φάση των αγώνων μπαράζ τον Ιούνη. Ενώ μεσοβδόμαδα η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης από τη FIFA δείχνει να φέρνει τη διοργάνωση για τα καλά στο προσκήνιο ως το κορυφαίο διεθνές ποδοσφαιρικό γεγονός τη χρονιά που διανύουμε.

Την ίδια στιγμή, παράλληλα με τη διαμόρφωση του τοπίου όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη και μια επικοινωνιακή προσπάθεια «ξεπλύματος» των διοργανωτών Καταριανών και της αρμόδιας FIFA καθώς και εξωραϊσμού των όσων έχουν συμβεί σε μια διοργάνωση που ήδη έχει βαφτεί με το αίμα χιλιάδων εργατών, που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στα έργα υποδομής.

Σημειώνεται πως το Μουντιάλ του Κατάρ εδώ και μια δεκαετία έχει βρεθεί στο επίκεντρο με τις κατά καιρούς αποκαλύψεις για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που συνεχίζουν να επικρατούν στα έργα υποδομής. Ολα αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν είναι το αποτέλεσμα του κυνηγιού για περισσότερα κέρδη από τις πολυεθνικές κατασκευαστικές και τους μεγαλοεργολάβους. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, η έλλειψη παροχών για στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εργατών, η εργασία υπό ασφυκτική ζέστη ήταν το φονικό κοκτέιλ.


Associated Press

Πλέον με την εικόνα να έχει αποκαλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της εδώ και χρόνια έχοντας προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και τη διοργάνωση να μετράει αντίστροφα για την έναρξή της, FIFA και διοργανωτές προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω συνέπειες και απώλειες των κερδών, επιδιώκουν να φτιασιδώσουν την εικόνα. Στοχεύοντας στην προστασία τόσο του ίδιου του ιδιαίτερα κερδοφόρου προϊόντος, όπως θεωρείται το Μουντιάλ, όσο και του προφίλ των πολυεθνικών που συνδέονται με αυτό.

Και ξαφνικά ...«όλα καλά, όλα ανθηρά»

Λίγες βδομάδες πριν από την κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, με την οποία σηματοδοτήθηκε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διοργάνωσης, ο πρόεδρος της FIFA, Tζιάνι Ινφαντίνο, φρόντισε να στρώσει το έδαφος για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Με εμφανή τον στόχο και από πλευράς FIFA, ως αρμόδιας αρχής του Μουντιάλ, μεταξύ άλλων να «καθαρίσει» και το δικό της όνομα από τις κατηγορίες πως τόσα χρόνια ...σφύριζε αδιάφορα για τα εγκλήματα σε βάρος των εργατών στα έργα υποδομής. Συγκεκριμένα, μέσω επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα έργα υποδομής, καθώς και την πρόοδο (!) που έχει σημειώσει η χώρα στο θέμα της προστασίας των εργαζομένων της! Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία. Εχουν εισαχθεί ιστορικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και έχουν ήδη αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες. Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις μπροστά - όπως σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο - αλλά η πρόοδος που σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό είναι αναμφισβήτητα δέσμευση για θετική κοινωνική αλλαγή».


Copyright 2021 The Associated

Η ανακοίνωση της FIFA ήρθε έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα λίγες μέρες πριν ο πρόεδρός της, με στόχο, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, να ελέγξει την πορεία των έργων αλλά και να ετοιμάσει το έδαφος για την τελετή της κλήρωσης των ομίλων στην Ντόχα. Σε αυτή στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της αλλαγής νομοθεσίας στην οποία προχώρησαν οι κυβερνώντες του Κατάρ τον Μάη του 2021 για τις εργασίες σε υψηλές θερμοκρασίες (τυπικά η εργασία απαγορεύεται πάνω από τους 32,1 βαθμούς Κελσίου). Κάτι για το οποίο οι αρχές της χώρας και οι διοργανωτές διαφήμισαν πως μείωσε τον τελευταίο χρόνο τις καταγγελίες για εξοντωτική εργασία υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Παρουσίασε και στοιχεία για περίπου 300 εταιρείες που έκλεισαν λόγω μη συμμόρφωσης, πολλές εκ των οποίων σχετίζονταν με τα έργα υποδομής του Μουντιάλ.

Φυσικά παρά τη ...χαρά της FIFA και τις όποιες αλλαγές νόμων των κυβερνώντων του Κατάρ πριν από έναν χρόνο περίπου, η εικόνα των όσων έχουν συμβεί δεν κρύβεται, αλλά και τα ίδια τα προβλήματα των εργατών φυσικά δεν έχουν λυθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αλλαγή του νόμου τον Μάη του 2021, λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέχισε να εκφράζει την ανησυχία της για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών στα έργα του Μουντιάλ. Επισημαίνοντας μάλιστα και τους κινδύνους οι συνθήκες να χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες και όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη της διοργάνωσης, εξαιτίας της πίεσης για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των έργων.

Παράλληλα, τον Δεκέμβρη του 2021 σοκ προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 15.000 ξένοι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια που υπάρχουν στη χώρα από το 2010, όταν και η FIFA της ανέθεσε τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Κάτι που επιβεβαίωσε τον Γενάρη του 2022 με επίσημη έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καθώς και το γεγονός πως περίπου 2.500 θάνατοι προστέθηκαν τους τελευταίους 11 μήνες (μετά την αλλαγή του νόμου) κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της δουλειάς σε ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ