Τετάρτη 6 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μεγάλα προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν πολλά χωριά

Τα αίτια και τους υπαίτιους αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Μεγάλα προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν αρκετά χωριά στη Ζάκυνθο, ορισμένα εδώ και πάνω από έναν μήνα, καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού του νησιού οφείλεται στα διαχρονικά (από τα τέλη της δεκαετίας του '80) άλυτα προβλήματα που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.) και περιφερειακών - τοπικών αρχών έχουν γιγαντωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Η υδροδότηση στηρίζεται σε ένα πεπαλαιωμένο και ακατάλληλο για την υγεία δίκτυο αμιαντοσωλήνων, την ίδια ώρα που πραγματοποιούνται διακοπές ρεύματος των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΖ, λόγω χρεών της προς την πάροχο ιδιωτική εταιρεία ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων της. Ακόμα και το νερό που διοχετεύεται στο δίκτυο, όμως, είναι ακατάλληλο για πόση, υφάλμυρο και με έλλειψη χλωρίωσης και ελέγχου του, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και ενώ ο λαός λέει «το νερό νεράκι», πληρώνοντας για την αγορά εμφιαλωμένων μπουκαλιών (σε ένα νησί όπου εμφιαλώνεται νερό), οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ετοιμάζονται να γεμίσουν ξανά τις πισίνες των πολυτελών μονάδων τους και την ίδια ώρα η δημοτική αρχή (πλειοψηφεί η ΝΔ) προχωρά προκλητικά σε αφαιρέσεις υδρομετρητών, χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο (και με την ακρίβεια να θερίζει το λαϊκό εισόδημα), σε όσους δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους!

Δεν είχαν νερό ούτε για κατάσβεση πυρκαγιάς!

Οπως μάλιστα καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», για να αντιμετωπιστεί πρόσφατη πυρκαγιά στο χωριό Ορθονιές υδροφόρες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν νερό από το Καταστάρι, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την εστία της, σε ορεινό οδικό δίκτυο, αφού το δίκτυο ύδρευσης ...είχε στεγνώσει και οι δεξαμενές ήταν άδειες!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι η ΔΕΥΑΖ «διαχειρίζεται ένα αγαθό της φύσης απαραίτητο για τη ζωή, αγαθό όμως το οποίο από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της θεωρείται εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό!» και στέκεται και στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί σ' αυτήν, υπογραμμίζοντας: «Δεν προήλθε από ανικανότητα της διοίκησης, όπως πονηρά κατηγορεί η κατά καιρούς αντιπολίτευση τη δημοτική αρχή, αλλά είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής, συνειδητής πολιτικής απαξίωσης της εταιρείας, και της υποχρηματοδότησης, ώστε να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και του νερού».

Καταγγέλλει δε ότι «με την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, η οποία μετατράπηκε σε χρηματιστηριακό προϊόν, το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη, αντί για τον εκσυγχρονισμό τους, και την εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, που θεσμοθέτησαν, οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ εκτόξευσαν τα ήδη πανάκριβα τιμολόγια ρεύματος που πληρώνει η ΔΕΥΑΖ», ανεξαρτήτως παρόχου, αφού τα ίδια προβλήματα σημειώνονταν και στο παρελθόν, όταν την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων είχε η ΔΕΗ. Αυτά την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα χρυσοπληρώνουν για ρεύμα - νερό και οι ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα χρεώνονται ακριβότερα για την ηλεκτροδότησή τους απ' ό,τι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Αντιδράσεις και από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΖ

Στην κατάσταση που βιώνουν αντιδρούν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΖ, που δέχονται τα «πυρά» και την τρομοκρατία της δημοτικής αρχής για δήθεν αποκλειστικά δική τους υπαιτιότητα.

Σημειωτέον, για τη συντήρηση και επισκευή των περίπου 300 χλμ. δικτύου υδροδότησης του νησιού, που σε πολλά σημεία είναι σαθρό, έχουν απομείνει 8 εργαζόμενοι, με τις ανάγκες να είναι τεράστιες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα είναι η επισκευή βλαβών να καθυστερεί, συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο, απαιτώντας μέτρα και να σταματήσει η επιχείρηση συκοφάντησής τους, ενώ παράλληλα κάλεσαν στη σημερινή απεργία και στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ