Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ 3

Συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του κομμουνιστή αγωνιστή διανοούμενου, καθηγητή ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ. Στις 31/3/1944, στη θέση Γκιουμπρά στο χωριό Πηγή Ρεθύμνου, μαζί με δύο ακόμη στελέχη του ΕΑΜ, σε συμπλοκή με γερμανική περίπολο, πρόσφερε τη ζωή του στον αγώνα για την απελευθέρωση από τη ναζιστική σκλαβιά. Στέλεχος του ΚΚΕ στην Κρήτη, ήταν Γραμματέας του ΕΑΜ Ρεθύμνου και από τους συντελεστές της δημιουργίας τριών ταγμάτων του ΕΛΑΣ στη Μεγαλόνησο. Ηταν σπουδαίος διανοούμενος, εκπαιδευτικός, καθηγητής της ελληνικής και γερμανικής φιλολογίας, ταλαντούχος λογοτέχνης.

Η σύζυγός του ΕΛΕΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ τον ακολούθησε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ηταν πρόεδρος της Εθνικής Αλληλεγγύης, καταζητούμενη των Γερμανών ναζί που προσπαθούσαν να την συλλάβουν για την πατριωτική της δράση.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ, αδελφός του Γιάννη Μαθιουδάκη, ήταν καπετάνιος του 2ου Λόχου του 44ου Συντάγματος Ρεθύμνου του ΕΛΑΣ, σπουδαίος αγωνιστής που στα πέτρινα χρόνια μετά την απελευθέρωση κρατήθηκε στις φυλακές 18 χρόνια. Μέχρι το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά και τα οράματα του τιμημένου ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Εκ μέρους της οικογένειας ο Μανόλης Μαθιουδάκης, γιος του Γιάννη Μαθιουδάκη, προσφέρει 200 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη της ΣΟΦΙΑΣ ΔΕΛΛΙΔΟΥ, που έμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι τη μέρα που «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας, η ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου προσφέρει στη μνήμη της 150 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.


ΕΛΕΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
ΕΛΕΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ