Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΠΑΕ
Οι φοιτητές με οργάνωση και αγώνα ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο!

Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο φοιτήτριες και φοιτητές από τις Σχολές Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), συνειδητοποιήσαμε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και του εγκλεισμού την ανάγκη δημιουργίας φοιτητικού συλλόγου, μέσα από τον οποίο θα μπορούμε να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τις ανάγκες μας.

Οι αλλαγές και οι συγχωνεύσεις τμημάτων είχαν διαμορφώσει μια νέα κατάσταση στη σχολή μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις σπουδές, τις πρακτικές, τις κλινικές μας, παράλληλα με το γεγονός πως δεν υπήρχε φοιτητικός σύλλογος - αφού ο προηγούμενος ήταν για χρόνια ανενεργός και εκφυλισμένος με ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ - μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε φοιτητικό σύλλογο που θα είναι πραγματικά στα χέρια μας, που θα μπορεί πραγματικά να μας εκπροσωπεί. Πραγματοποιήθηκε ιδρυτική συνέλευση, συζητήθηκε το καταστατικό, μαζεύτηκαν υπογραφές, ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Εναν χρόνο αργότερα, και ενώ ήδη ο Σύλλογος είχε αναπτύξει δράση, με συνελεύσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις κ.ά., έχοντας και κατακτήσεις, πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές με σκοπό την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου στις 4 - 5 και 7 - 8 Απρίλη. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της ΣΕΥ κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Σπάσαμε μια χρόνια κατάσταση εκφυλισμού και διάλυσης. Συγκρουστήκαμε με την επιδίωξη της διοίκησης και της κυβέρνησης (μέσω της ΔΑΠ) και βγήκαμε νικητές! Δώσαμε μάχη για να αναγνωριστεί, να κατοχυρωθεί ο Σύλλογος στους φοιτητές και μάλιστα ειδικά στα πρώτα 3 έτη που δεν γνωρίζουν από καμία συλλογική διαδικασία. 350 φοιτητές συμμετείχαν μαζικά στις εκλογικές διαδικασίες, πάνω από 300 ψήφισαν το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής» αναδεικνύοντάς τη πρώτη δύναμη!

***

Μέσα από αυτή μας την προσπάθεια προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα για όλους τους φοιτητές, ειδικά μπροστά στις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη:

1. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες και οι νέοι σήμερα και μέσα αλλά και έξω από το πανεπιστήμιο. Οι εξελίξεις αυτών των τριών χρόνων έχουν επιδράσει σε ευρύτερο νέο κόσμο που ψάχνει έναν δρόμο διεξόδου.

2. Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με σταθερό στυλοβάτη τη ΔΑΠ στις σχολές, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των φοιτητών. Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική προσπάθεια φίμωσής μας. Η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ και η κοσμητεία της ΣΕΥ, σε συνεργασία με την κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ, προσπάθησαν να βάλουν κάθε πιθανό και απίθανο εμπόδιο για να μην πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές. Συγκεκριμένα, αρνήθηκαν να μας παραδώσουν τους εκλογικούς καταλόγους για τη διεξαγωγή των εκλογών και να μας παραχωρήσουν αίθουσα. Εθεσαν ζήτημα νομιμότητας του Συλλόγου ενώ ο Σύλλογός μας είναι καθ' όλα νόμιμος, εγκεκριμένος από το Πρωτοδικείο, ενεργός, με καθημερινή λειτουργία και δράση. Φτάσανε στο σημείο να απειλούν με ασφαλιστικά μέτρα την προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου, να προσπαθούν να απειλήσουν και να τρομοκρατήσουν φοιτήτριες! Μάλιστα, η απελπισία τους χτύπησε τέτοια επίπεδα που τις μέρες των εκλογών η ΔΑΠ προσπάθησε να τρομοκρατήσει φοιτητές για να μην ψηφίσουν.

3. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές στη ΣΕΥ δεν το βάλαμε κάτω! Αποδείξαμε ότι έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Κουρελιάσαμε όλα τα σχέδιά τους. Ξέρουμε ότι στο στόχαστρό τους δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά κάθε προσπάθεια οργάνωσης, κάθε φωνή αντίστασης, ειδικά μπροστά στην όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματά μας! Φοβούνται γιατί ξέρουν ότι αν οι φοιτητές πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω!

4. Αποδείχτηκε, τέλος, ότι η αλληλεγγύη είναι όπλο στον αγώνα μας! Φάνηκε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μεγάλο «μπλοκ» συλλόγων σε όλη την Ελλάδα που στις κρίσιμες στιγμές θα βγει μπροστά! Γιατί σε όλα αυτά τα εμπόδια δεν ήμασταν μόνες και μόνοι μας. Ελαμψε για ακόμα μια φορά η αλληλεγγύη, καθώς δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, σύλλογοι διδασκόντων και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, από όλη την Ελλάδα, πήραν αποφάσεις στήριξης του Συλλόγου μας και της εκλογικής διαδικασίας, δεχθήκαμε ένα τεράστιο κύμα υποστήριξης!

***

Κάναμε ένα πρώτο βήμα που είναι μόνο η αρχή!

Γιατί ο Φοιτητικός Σύλλογος νομιμοποιείται στην πράξη από τους ίδιους τους φοιτητές, αναγνωρίζεται από αυτούς, μέσα από τη δράση του. Είναι κατάκτηση όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συμφοιτητές μας στη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, που τα Τμήματά τους μεταφέρονται στις Σέρρες ή καταργούνται εντελώς. Γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται στο Πανεπιστήμιό μας και πρέπει το επόμενο διάστημα περισσότεροι να πάρουν αυτόν τον δρόμο. Τον δρόμο της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα, κόντρα στον εκφυλισμό και τη σιγή ιχθύος που θέλει να επιβάλουν η κυβέρνηση και η παράταξή της, παρέα με τις διοικήσεις.

Οι φοιτητές μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Να ιδρύσουν σύλλογο, όπου δεν υπάρχει, όπως κάναμε εμείς πέρσι και όπως έκαναν οι μηχανικοί του ΔΙΠΑΕ την προηγούμενη βδομάδα. Να ενισχύσουν τον συλλογικό τους αγώνα, για να σπουδάσουμε και να ζήσουμε με δικαιώματα!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της ΣΕΥ ψηφίζοντας μαζικά το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής» έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα! Τώρα στις 18 Μάη να «κοκκινίσουν» όλες οι κάλπες για να υπάρχουν πιο πολλοί σύλλογοι - στήριγμα διεκδίκησης και αγώνα! Για τα δύσκολα και όμορφα που έχουμε μπροστά μας!


Φιλαρέτη ΑΡΚΟΥΔΟΧΩΡΙΤΟΥ
Πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ