Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΣΜΗΤΕΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Αντιδράσεις σε σενάρια συγχωνεύσεων

Την αντίθεσή τους εκφράζουν επίσης σύλλογοι φοιτητών και εκπαιδευτικών

Αρνητική απάντηση στη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από σενάρια συγχώνευσης των αυτοτελών ξενόγλωσσων Φιλολογικών Τμημάτων των ΑΕΙ (Αγγλικής Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας, Γερμανικής κ.λπ.) σε ενιαίο Τμήμα «Ξένων Γλωσσών» ανά ΑΕΙ, ή απόσχισής τους από τις Φιλοσοφικές Σχολές, δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Κοσμητείες των Φιλοσοφικών Σχολών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, δηλώνοντας ότι τα ξενόγλωσσα Τμήματα πρέπει «να συνεχίσουν να λειτουργούν ως αυτόνομα Τμήματα, ενταγμένα στις Φιλοσοφικές Σχολές».

Οι κοσμήτορες των δύο Ιδρυμάτων σημειώνουν ότι «πιθανές σκέψεις για συγχώνευση ή κατάργηση αυτών των Τμημάτων θα προσκρούσουν στη σθεναρή αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα οδηγήσουν σε αλλοίωση του χαρακτήρα δύο σημαντικών Σχολών ανθρωπιστικών σπουδών.

Αλλωστε, με βάση και τη διεθνή ακαδημαϊκή πρακτική, οι σπουδές και η έρευνα στις ξένες Γλώσσες και Φιλολογίες δεν δικαιολογούν τη διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής ή την ίδρυση ξεχωριστής "Σχολής Ξένων Γλωσσών". Παρόμοια κίνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε την ενίσχυσή τους. Αντίθετα, η ενίσχυση θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως:

  • Η προκήρυξη θέσεων, που θα αντιστάθμιζαν τις απώλειες προσωπικού όλων των κατηγοριών.
  • Ο σεβασμός των προτάσεων των Τμημάτων σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν.
  • Η καλύτερη προσαρμογή ή η κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως τα ζητήματα της ΕΒΕ και των ξενόγλωσσων συγγραμμάτων, που δυσχεραίνουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
  • Η γενικότερη απεμπλοκή από τη διαρκή υποχρηματοδότηση και η επένδυση σε υποδομές».

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και για την αντίστοιχη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με συγχωνεύσεις Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών σε ενιαία Παιδαγωγικά Τμήματα. Στο πλαίσιο αυτό, στο ΕΚΠΑ έγινε πρόταση για διατήρηση μεν της αυτοτέλειας των Τμημάτων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αλλά συγχώνευση της Σχολής Επιστημών Αγωγής, στην οποία ανήκουν, με τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, σε μια νέα σχολή Διακλαδικών Επιστημών. Στην πρόταση αυτή, η οποία φαίνεται ωστόσο να έχει αποσυρθεί, αντέδρασε η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Αγωγής, που έκλεισε τη Σχολή προχτές Δευτέρα, ενώ για τους ίδιους λόγους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων προχώρησαν χτες σε κατάληψη της Σχολής.

Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενες συγχωνεύσεις Παιδαγωγικών Τμημάτων εκφράζουν επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος», «Νίκος Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Γ. Σεφέρης» και «Δημήτρης Γληνός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτιές σε πολλούς συλλόγους και ιδρύματα (2024-05-23 00:00:00.0)
Πολλές δεκάδες πρωτιές και αυτοδυναμίες (2023-05-12 00:00:00.0)
Με τη συμμετοχή 114 φοιτητικών συλλόγων η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ (2022-12-02 00:00:00.0)
Πλούσια δραστηριότητα αύριο σε πολλές πόλεις (2021-10-20 00:00:00.0)
Ούτε σκέψη για κλείσιμο Τμημάτων! (2021-10-06 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις χτες ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» (2013-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ