Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΜΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντιδράσεις για την αναστήλωση φασιστικού «μνημείου»

Τη δημοτική αρχή του δήμου Τεμπών, που αναστήλωσε στο Μακρυχώρι ένα φασιστικό «μνημείο» της εποχής της δικτατορίας Μεταξά, καταγγέλλουν η ΚΟΒ Γόννων του ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τεμπών.

Το εν λόγω «μνημείο» είναι μια μαρμάρινη στήλη που αναγράφει ότι «η 4η Αυγούστου 1936 διά του Ιωάννου Μεταξά έσωσε την Ελλάδα»! Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τεμπών, μετά από καταγγελίες κατοίκων του Μακρυχωρίου για τη συγκεκριμένη ενέργεια, απευθύνθηκε εγγράφως στον δήμαρχο, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, εισπράττοντας για άλλη μια φορά την απόλυτη σιγή και αδιαφορία.

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, η ΚΟΒ Γόννων του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά την 4η Αυγούστου 1936, εξυπηρετούσε την ανάγκη της αστικής τάξης να θωρακίσει ακόμα περισσότερο την εξουσία της, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων και ενόψει του επερχόμενου Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου ήταν αστική δικτατορία, που ενσωμάτωσε στην ιδεολογία και στην πρακτική της "δάνεια" και επιρροές από τον φασισμό - ναζισμό. Βασικά στοιχεία της ιδεολογίας της 4ης Αυγούστου υπήρξαν ο αντικομμουνισμός, ο εθνικισμός, η προσπάθεια συγκάλυψης των ταξικών αντιθέσεων μέσω της δημαγωγίας και της αναγόρευσης του "έθνους" ως μιας ενότητας που ενώνει πλούσιους και φτωχούς, καθώς και η καλλιέργεια της ταξικής συνεργασίας και συμφιλίωσης. Το ΚΚΕ υπήρξε ο βασικός, ο ταξικός αντίπαλος της 4ης Αυγούστου. Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε, η δικτατορία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις, φυλακίσεις και εκτοπίσεις σε ξερονήσια. Κατά την τετράχρονη μεταξική δικτατορία, χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες πέρασαν από τις φυλακές και τις εξορίες».

Και προσθέτει ότι «οι εξελίξεις με τους βουλευτές των αστικών κομμάτων να χειροκροτούν την προκλητική εξύμνηση του ναζιστικού τάγματος Αζόφ από τον Ζελένσκι, την προσπάθεια αναζωπύρωσης της λειτουργίας και της δράσης διαφόρων φασιστικών - ναζιστικών μορφωμάτων και σχηματισμών, ανάμεσά τους και των ίδιων των καταδικασμένων εγκληματιών ναζιστών, με την ανοχή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, η ένταση του αντικομμουνισμού και της καταστολής, σε συνθήκες εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτούν την ένταση της λαϊκής επαγρύπνησης και κινητοποίησης, για την απομόνωση των φασιστών και των ιδεών τους παντού, με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ