Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Μέτρα στήριξης απαιτούν οι βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγοί

Μαζική μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση χτες στον Πύργο

Ανανεώνοντας το «ραντεβού» τους για νέες κινητοποιήσεις αν άμεσα δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, βιοπαλαιστές αγρότες της Ηλείας προχώρησαν χτες σε κινητοποιήσεις στον Πύργο, με συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος του κόμβου Αγίου Γεωργίου, μηχανοκίνητη πορεία και μαζική συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας του νομού, όπου παρέμειναν για περίπου δυόμισι ώρες.

Η πόλη «παρέλυσε» από τη μαζικότητα και μαχητικότητα των αγροτών που διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν με την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας. Πρόκειται για πρόβλημα που ξεκίνησε απ' τον Αύγουστο, όταν ακόμη το προϊόν ήταν στα αλώνια, που έγινε ακόμα μεγαλύτερο από το υπέρογκο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Απαιτήθηκε παράλληλα να μη γίνει δεκτό το αίτημα της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, που με ...χρυσόβουλα της οθωμανικής περιόδου (!) διεκδικεί 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε μια μεγάλη, κύρια σταφιδοκαλλιεργητική, περιοχή της Ηλείας.

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χειμαδιού - Σοπίου, Αλφειούσας, Καυκονίας, Πελοπίου και περιχώρων, Πηνείας και αγρότες από διάφορα χωριά του νομού. Πολλοί αγρότες κατέβηκαν στην κινητοποίηση οικογενειακώς, σημειώνοντας ότι η κατάστασή τους είναι δραματική.

«Πέρσι πουλούσαμε τη σταφίδα από 1,50 - 1,60 ευρώ το κιλό και φέτος, με σχεδόν 100% αύξηση στο κόστος παραγωγής αλλά και διαβίωσής μας, με την ακρίβεια να "τσακίζει κόκαλα", η τιμή που έχει δοθεί είναι κάτω από 1 ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, μεταφέροντας την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων.

Στάθηκαν στην κοροϊδία του υπουργείου Γεωργίας για την υποτιθέμενη στήριξη του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών με 54 ευρώ το στρέμμα, που «μεταφράζεται» σε περίπου 15 λεπτά το κιλό, που όχι μόνο δεν προσεγγίζει τις περσινές τιμές και δεν καλύπτει τις μεγάλες σημερινές ανάγκες, αντιθέτως έδωσε και «αέρα» στους εμπόρους να πιέζουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές τους παραγωγούς.

Απαιτήθηκαν συνολικά μέτρα στήριξης, όπως κατώτερη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς (όχι κάτω από δύο ευρώ το κιλό σήμερα), μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση ζωοτροφών και αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, καθώς και να ξεκινήσει άμεσα η άρδευση χωραφιών με τα αναγκαία έργα.

Το ψήφισμα της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων παραδόθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, απαιτώντας να στηριχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πύργου και Αμαλιάδας, Χρήστος Γιάνναρος και Αγγελος Κολόσακας αντίστοιχα, η ΕΛΜΕ Ηλείας και η Ομάδα Γυναικών Πύργου (μέλος της ΟΓΕ).

Κινητοποίηση με τα ταξί στην Αθήνα

Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χτες οι οδηγοί ταξί στην Αθήνα, απαιτώντας την καταβολή του βοηθήματος των 200 ευρώ σε κάθε οδηγό, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, αφού η κυβέρνηση πετάει έξω από το επίδομα όσους κολλάνε ένσημα ΙΚΑ. Νωρίτερα οι οδηγοί είχαν συγκεντρωθεί με τα οχήματά τους στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Λ. Καβάλας. Αρχικά η αστυνομία τους απαγόρευσε να φτάσουν με τα οχήματά τους στο υπουργείο, ωστόσο κάτω από την αποφασιστική τους στάση η κινητοποίηση έφτασε στο Σύνταγμα.

Στο πλευρό των οδηγών βρέθηκε και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων στα Ταξί της Αττικής. «Το πενιχρό μεροκάματο που βγάζουμε (με εξαντλητικά ωράρια) δεν φτάνει να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες. Η ακρίβεια σε είδη πρώτης λαϊκής ανάγκης και την Ενέργεια τσακίζει κόκαλα. Ομως ο μεγάλος βραχνάς για το επάγγελμά μας είναι τα καύσιμα. Την ώρα που εμείς χρυσοπληρώνουμε το καύσιμο, στους εφοπλιστές το δίνουν αφορολόγητο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα μας πετάνε έξω και από την πενιχρή επιδότηση των 200 ευρώ με το πρόσχημα ότι κολλάμε ένσημα του ΙΚΑ. Την ώρα που ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας είχε δεσμευτεί ότι θα λάβουμε το επίδομα. Εμείς ρωτάμε ποιος πληρώνει το καύσιμο, ο μαντράς και ο επενδυτής ή ο οδηγός που ξημεροβραδιάζεται στο τιμόνι;» σημειώνει η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) στο Σωματείο Οδηγών ταξί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ